Zdravje

Intoleranca ali preobčutljivost na določeno hrano

Petra Arula
24. 4. 2015, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ko sem se pred leti udeležila predavanja o preobčutljivosti na določena živila, sem končno začenjala razumeti, kako deluje moje telo in zakaj je za nekatere ingver zdravilen, mene pa po njem boli glava.

Thinkstock

Danes že vsi vemo, da splošnih receptov ni. Da moramo poslušati predvsem – sebe. Po drugi strani pa živimo v svetu, ko smo navajeni poslušati vse druge avtoritete in strokovnjake, le sebe ne. In če nam bo zdravnik rekel, da je za naše telo dobro, da pijemo čim več mleka, saj nam primanjkuje kalcija, bo večina poslušala njega in si natočila še en kozarec slastnega napitka, namesto da bi prisluhnili želodcu, ki se po njem napihuje. Zdravnik že ve … Vendar naš trebuh ve še bolje …

Alergije je lažje prepoznati

Če smo na nekaj alergični, se naše telo (imunski sistem) odzove zelo burno: z oteženim dihanjem, otekanjem, izpuščaji, rdečico in drugimi znaki zelo hitro po zaužitju živila, ki ga ne prenese.

Intolerance pa so veliko bolj prikrite. Pojavijo se lahko šele po 72 urah ali celo pozneje, ko smo po živilu, ki našemu telesu ne ustreza – saj nima encima, ki bi ga predelal –, pojedli še celo goro drugih možnih intolerantov in tako skorajda onemogočili najdbo krivca za slabo počutje. Pa vendarle strokovnjaki pravijo, da je na vsaj eno živilo intoleranten skorajda vsak.