Zdravje

Otroka zaščitite pred komarji

M. Š.
10. 8. 2014, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Večina vrst komarjev se prehranjuje s krvjo. Pikajo le oplojene samice, ki ob piku v kri žrtve spustijo protein za preprečevanje zgoščevanja krvi. Prav to povzroča srbečico in oteklino, ki nas ob piku zelo moti.

Thinkstock

Zakaj so 'popikane' samo izbrane osebe?

Komarji svoje žrtve izbirajo na podlagi vida in vonja. Privlačijo jih temne barve, toplo telo in večja količina izdihanega ogljikovega dioksida (debelejše osebe, otroci). Privlači jih tudi izločanje mlečne kisline, ki nastane po gibanju, ter vonj bakterij na nogah. Pozorni bodite pri izbiri parfuma ali mehčalca za perilo, saj komarje privlačijo cvetlični vonji. Če se želite komarjem izogniti v čim večji meri, se torej oblecite v svetla oblačila, ne uporabljajte parfumov in se mirno gibljite, da se ne boste znojili.

Kako se zaščititi pred piki?

Na okna in vrata lahko namestimo komarnike, v okolici hiš in drugih objektov pa poskrbimo, da nikjer ne puščamo stoječe vode več kot en teden, saj se v tem času iz jajčec že lahko izležejo odrasli komarji. Za osebno zaščito pred komarji je na voljo veliko izdelkov: sveče, bakle, pršila in podobno.

Primerna zaščita za otroke

Za nežno in občutljivo otroško kožo številni strokovnjaki priporočajo naravne izdelke. Otroška pljuča se še razvijajo in vdihavanje kemičnih spojin ne koristi pri rasti in razvoju. Poiščite naravno in varno pršilo na osnovi mandljevega olja in eteričnih olj pelargonije, limonine trave, sivke in poprove mete. Ta eterična olja ljudem prijetno dišijo, komarji pa se jih izogibajo. Tako se boste lahko brez skrbi podali na prijeten sprehod, se zabavali na igrišču in uživali na dopustu.