Zdravje

Seks po tridesetem

Tina Guček
10. 8. 2014, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ko sem bila majhna, se mi je moja mama pri tridesetih zdela stara. Tudi pozneje, ko sem bila najstnica, so se mi zdele ženske v teh letih tako zelo odrasle in odgovorne.

Thinkstock

Šele pozneje, ko sem se sama približevala številki trideset, sem ugotovila, da je starost samo številka in da si star pač toliko, kot se počutiš. Nekatere stvari se spremenijo, nekatere ne … Kaj pa seks? Je pri tridesetih isti kot pri dvajsetih? Je boljši, slabši?

KAJ JE BOLJE? 

Sebe postavimo na prvo mesto! Sama sem, ko sem bila mlajša, veliko bolj kot na svoj užitek gledala na to, da bo med seksom užival moški. Sledila sem vsem »navodilom« iz ženskih revij, kako ga čim bolj divje zapeljati in kako poskrbeti, da ga bom čim bolj obnorela. Rezultat: nor seks zanj in malo manj zame. Če nisem doživela orgazma, se nisem kaj preveč obremenjevala, saj mi je bil seks kljub vsemu čisto v redu, in kar nekaj let sem potrebovala, da sem ugotovila, da samo »v redu« ne sme biti dovolj. Z leti (in s pravim moškim ob sebi) sem dojela, da moram sebe in svoj užitek postaviti na prvo mesto in z žensko, ki v seksu uživa, bo tudi vsak moški  še toliko bolj užival.

Samozavest! Punce pri tridesetih s(m)o veliko bolj samozavestne kot punce pri dvajsetih, pravi večina mojih samskih prijateljev. Čeprav nismo več rosno mlade in imamo morda kakšen kilogramček preveč, smo se naučile, da je pomembno imeti rada sama sebe, in zavedamo se, da imajo tipčki raje punco, ki po kosilu naroči tiramisu kot takšno, ki zagrenjeno gloda samo solato. In ker naša samozavest sije tudi navzven, se to vsekakor kaže tudi v postelji.

Bolj sproščeni smo! Večina ljudi v tridesetih seksa s partnerji, s katerimi so skupaj že nekaj časa. Čeprav zna biti to po eni strani ovira, saj zna seks sčasoma postati preveč rutinski, je lahko tudi prednost. Bolje se poznamo, bolj smo sproščeni drug z drugim, zato nas ni strah poskusiti kaj novega. Erotični filmi, igračke in razne igrice lahko popestrijo spolno življenje, da postane precej bolj živahno in zadovoljujoče.