Zdravje

Z Aspirinom proti raku

STA
6. 8. 2014, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vsakodnevno in dolgoročno jemanje aspirina lahko zmanjša tveganje za nastanek raka na prebavnem sistemu za polovico, je pokazala nova znanstvena raziskava, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki so odkrili, da desetletno jemanje aspirina lahko zmanjša tveganje za razvoj raka na želodcu, črevesju in požiralniku za 35 do 40 odstotka. Natančneje bi morala oseba dnevno jemati od 75 do 100 miligramov aspirina najmanj pet let, ali vsaj deset let med 50. in 65. letom starosti. Nobenih koristi niso zaznali pri osebah, ki so aspirin jemale le tri leta.

To je prvič, da so znanstveniki dokazali, da se lahko tako dostopno zdravilo, kot je aspirin, uporabi za preprečitev razvoja raka. V raziskavi so pregledali več kot 200 kliničnih primerov in drugih raziskav, ki so ugotavljale vpliv aspirina na razvoj raka. "Naša študija je pokazala, da če bi vsi med 50. in 65. letom starosti začeli jemati aspirin za nadaljnjih deset let, bi se za 9 odstotkov zmanjšalo tveganje za pojav raka, kapi in srčnih napadov pri moških in za 7 odstotkov pri ženskah," je dejal vodja raziskave in profesor na univerzi v Londonu Jack Cuzick.

Raziskovalci so v raziskavi opozorili tudi na slabe strani vsakodnevnega jemanja aspirina. Potencialni stranski učinki so razjede in krvavitev prebavnega trakta, ki je lahko v manjšem številu pri starejših osebah tudi usodna.