Zdravje

Virus hiv naj bi zmanjšal tveganje za pojav multiple skleroze

STA
5. 8. 2014, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Znanstveniki so nedavno predstavili statistične dokaze za novo teorijo, ki pravi, da naj bi okužba z virusom hiv zmanjšala tveganje za pojav multiple skleroze.

Bolniki, ki so bili okuženi z virusom hiv, imajo matematično manjšo možnost, da se pri njih razvije multipla skleroza, kot pa pri zdravemu človeku. To odkritje pomeni velik napredek pri boju proti multipli sklerozi, kronični avtoimunski bolezni, ki prizadene osrednje živčevje, so navedli strokovnjaki.

Znanstveniki so v raziskavi pregledali podatke o 21.000 bolnikih, ki so se med letoma 1999 in 2011 zdravili zaradi okužbe z virusom hiv. Ugotovitve so nato primerjali s podatki skoraj 5,3 milijona ljudi, ki so se zdravili zaradi drugih bolezni in poškodb. V skupini obolelih z virusom hiv, jih je le sedem razvilo multiplo sklerozo, kar je precej manj od statistično pričakovanih 18. Tveganje za razvoj okvare živčevja se je zmanjšalo za dve tretjini.

Znanstveniki so priznali pomanjkljivosti svoje raziskave, saj ni znano, ali so vsi bolniki okuženi z virusom hiv, jemali protiretrovirusna zdravila, ki preprečijo razvoj aidsa. Znan je namreč primer 26-letnega Avstralca, pri katerem se je nekaj mesecev po diagnozi, da je okužen z virusom hiv, razvila multipla skleroza. Potem ko je začel jemati zdravila, so simptomi multiple skleroze popolnoma izginili. "Zaradi teh ugotovitev imamo možnost, da po več kot 170 letih, ko so bili simptomi multiple skleroze prvič opisani, odkrijemo vzroke te bolezni," so navedli znanstveniki.