Zdravje

Telefoni so bolj umazani od stranišč

M.K.
2. 8. 2014, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kar nekaj analiz in raziskav je pokazalo, da so prenosni telefoni bolj umazani od straniščnih školjk. Na njih so namreč našli vse, od fekalij do nevarnih, patogenih bakterij in virusov. Le redko kdo pomisli, da bi si vsaj občasno z alkoholom očistil prenosni telefon, na katerem je v povprečju 18-krat več mikrobov kot v javnih straniščih.

profimedia

Kadar greste na stranišče, si navadno umijete roke. Enako storite, preden začnete jesti. Če pa vam med obrokom zazvoni prenosni telefon, ga vzamete v roke, ne da bi sploh pomisli, da je lahko veliko bolj umazan, kot so bile prej vaše roke. Od tod pa do obraza, predvsem sluznice oči in nosa, imajo bakterije hitro in prosto pot, in že se lahko začnejo razmnoževati. Res je, za mnoge med njimi poskrbi vaš imunski sistem. Vendar pa se zgodi, da napadu ni kos, ker ste morda utrujeni, neprespani, v stresu ali še drugače bolni. Takrat vam mikroorganizmi, ki ste jih nehote in nevede povabili vase, škodijo.

Pri uporabi prenosnih telefonov je treba biti (verjetno bi enako lahko trdili tudi za stacionarne) pazljiv in jih redno čistiti. 

Mikrobi pridejo na prenosni telefon na vse mogoče načine, z neposrednim dotikom roke, ki se je morda prej rokovala z nekom, s prijemanjem kljuke na vratih, tudi kljuke na stranišču, s prijemanjem denarja, držala nakupovalnega vozička, volana v avtu, držal v javnih prevoznih sredstvih (vlaki, avtobusi, tudi letala), skratka možnosti za prenašanje teh organizmov na vaše roke in s tem na telefon je zelo veliko. Enako veliko je ljudi, ki jim še nikoli ni prišlo na misel, da bi si vsaj občasno (recimo enkrat ali dvakrat tedensko) telefon pošteno očistili. V nekaterih državah prodajajo posebna mila za telefone, na spletu boste našli celo digitalni čistilec zanje, pri nas pa se lahko zadovoljite z malo bombažne vate in alkohola. Uporabite lahko tudi razkužila, ki so od grožnje s svinjsko gripo postala tudi pri nas malce popularnejša. Geli za razkuževanje rok, ki jih lahko kupite skoraj v vsaki samopostrežni trgovini, bodo prav tako učinkoviti. Predvsem pa to velja za razkužilo v tekočini.

Zakaj je prenosni telefon mikrobom tako všeč? Ponuja jim idealne pogoje za preživetje in razmnoževanje: topel je (greje ga baterija), navadno shranjen v temnejšem prostoru (žep, torbica), ki je tudi tesen, vse to pa so okoliščine za pravo razkošno zabavo za mikrobe. S tem ni šale: na telefonih so naleteli celo na tako nevarne bakterije, kot je slovita MRSA, odporna proti večini antibiotikov. Našli pa so tudi vse druge, od stafilokokov do streptokokov, E.coli, difteroidov, skratka na telefonih je celo desetkrat več mikrobov kot na straniščni školjki. Najhuje pri vsem tem pa je, da si jih prislanjamo na obraz, se pravi v neposredno bližino odprtin, skozi katere lahko prodrejo v telo.

Telefoni in tudi tablični računalniki, s katerimi ima opraviti vse več otrok, so pravi rezervoarji patogenov.

V reviji Time so objavili rezultate nekega preizkusa v uradniški pisarni v Chicagu. Na telefonih uslužbencev so našteli med 2700 in 4200 enot različnih mikrobov, med njimi so bile tudi fekalne bakterije. To pomeni, da so si uslužbenci po uporabi stranišča bolj slabo umili roke. Ali pa so te mikrobe dobili na kljukah, od tam pa so jih prenesli na telefon. Večinoma so bili to patogeni organizmi, ki prenašajo viruse prehlada, gripe, vnetje oči in trebušne težave. Telefoni in tudi tablični računalniki, s katerimi ima opraviti vse več otrok, so pravi rezervoarji patogenov. Zato ni treba vedno kriviti otrok v vrtcu ali šoli, češ da so »svoje« viruse prenesli na vašega otroka (čeprav je to velikokrat res), temveč raje redno čistite te naprave. In otroci naj jih imajo čim manj v rokah.

Pri prenosnih telefonih je treba paziti še na nekaj: človek, ki ima težave z aknami, bo imel zaradi mikrobov z umazanega aparata še veliko večje težave. Lahko pa jih na ta način tudi dobi. Zato je treba biti pri uporabi prenosnih telefonov (verjetno bi enako lahko trdili tudi za stacionarne) pazljiv in jih redno čistiti.