Zdravje

Boleči piki, srbeče bulice

Špela Zupan
26. 7. 2014, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kako se izogniti komarjem ter na kakšen način zaščititi otroke in njihovo občutljivo kožo?

Dreamstime

Poleti pride na plano mrčes. Še posebej so nadležni komarji - z brenčanjem motijo otrokov spanec, njihovi piki pa so srbeči in pogosto tudi boleči. Najhujše posledice pikov teh krvosesov se kažejo v obliki bolezni, kot sta na primer malarija in rumena mrzlica, ki ju komarji prenašajo z okuženih na zdrave gostitelje. Dobro je torej vedeti, kako se izogniti tem nadležnim in nevarnim žuželkam ter na kakšen način lahko zaščitite otroke in njihovo občutljivo kožo.

Arhiv Svet24

Nadležni krvosesi

Komarji živijo v skoraj vseh podnebnih pasovih. Aktivni so od zore do mraka, hranijo pa se z nektarjem in sadjem. Zanimivo je, da pikajo le samice komarjev, saj potrebujejo kri za tvorjenje jajčec oziroma za razmnoževanje. Pri piku izločijo protein, ki preprečuje strjevanje krvi in tako omogoča komarju pitje. Prav ta snov povzroča rdeče bulice in tisto nadležno srbečico, v nekaterih primerih celo koprivnico.

Komarji so prenašalci malarije, rumene mrzlice in drugih bolezni, saj s pikom obolele žrtve vsesajo parazita in ga vnesejo v kri zdrave žrtve. Posebna pozornost oziroma ustrezna zaščita pred komarji je še posebej nujna za vse tiste, ki potujete v Srednjo Ameriko, Brazilijo, centralno Afriko, v nekatere države Bližnjega vzhoda ali na Indokitajski polotok.

Arhiv Svet24

Invazija tigrastih komarjev

Pred leti so se, še posebej na Hrvaškem, pojavili tako imenovani tigrasti komarji, ki so jih že pred več leti opazili tudi pri nas na Primorskem. Gre za komarje s črno-belimi ali črno-srebrnimi progami na zadku in nogah, ki so k nam prileteli iz sosednje Italije. V primerjavi z navadnimi komarji so tigrasti agresivnejši in žrtve napadajo večinoma podnevi. Njihov pik je bolj boleč, oteklina pa večja in bolj srbi.

Kaj privlači komarje?

Žuželke izbirajo svoje žrtve na podlagi vida in vonja. Zaznavajo našo toploto, privlači pa jih tudi vonj potu, večja količina izdihanega ogljikovega dioksida (debelejše osebe, otroci), izločanje mlečne kisline, ki nastane po gibanju, ter vonj bakterij na nogah. Pozorni bodite pri izbiri parfuma ali mehčalca za perilo, saj komarje privlačijo cvetlični vonji. Da bi se vas ti krvosesi čim bolj izogibali, se torej oblecite v svetla oblačila, ne uporabljajte parfumov in se mirno gibajte, da bi se čim manj potili.

Arhiv Svet24

Zaščitite se!

Proti komarjem se borimo z izsuševanjem močvirij in odstranitvijo posod z deževnico. Prostore lahko zavarujete z mrežo proti komarjem oziroma s komarniki, ki jih namestite na okna in vrata doma, in z različnimi električnimi odganjalniki, ki jih priključite v vtičnico. V okolici hiš in drugih objektov poskrbite, da nikjer ne puščate stati vode več kot teden dni, saj se v tem času iz jajčec že lahko izležejo odrasle žuželke. Zunaj pa običajno pomaga odganjati komarje tudi tako imenovani vrtni ogenj.

Za osebno zaščito pred komarji so na voljo številni izdelki, kot so sveče, bakle, pršila in podobno. Učinkoviti so na primer repelenti v različnih oblikah, kot so pršila, geli, mazila in stiki, ki jih nanašate na izpostavljene dele telesa.

Zaščitite nežno otroško kožo

Otroška koža je občutljiva in nežna, zato veliko staršev išče varne izdelke za zaščito otrok pred nadležnimi komarji. Pa tudi otroškim pljučem, ki se še razvijajo, vdihavanje kemičnih spojin prav gotovo ne koristi, zato vedno več staršev posega po naravnih izdelkih. Za učinkovito zaščito pred komarji veljajo naravna eterična olja geranije, limonske trave, sivke, verbene in poprove mete. Vsa imajo zelo prijeten vonj, komarji pa se jih raje izogibajo. Eterična olja so v majhnih količinah varna in ne dražijo kože, zato so najprimernejša zaščita za občutljivo otroško kožo.

Kaj pomaga po piku?

Najboljši nasvet po piku komarja je, da ran ne praskate, saj s tem tvegate okužbo. Otroku zato namažite otekline s kremo, namenjeno lajšanju težav po pikih žuželk, ali pa nanje preprosto nanesite slino, ki bo umirila srbečico.