Zdravje

Odsvetujejo uporabo koloidnega srebra

STA/M.J.
25. 7. 2014, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Uporaba izdelkov s koloidnim srebrom v zadnjem času narašča. A na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da uporaba koloidnega srebra prinaša še ne dovolj raziskana tveganja. Poleg verjetnih strupenih učinkov na zdravje lahko pri dolgotrajni uporabi povzroči tudi odpornost mikroorganizmov. Uporabo koloidnega srebra zato odsvetujejo.

Zajem zaslonske slike
Koloidno srebro ali nano srebro je srebro v obliki zelo majhnih, prostemu očesu nevidnih delcev elementarnega srebra (Ag0), velikosti od 1 do 100 (in več) nanometrov. Lahko so razpršeni v tekočini, naneseni na ali vstavljeni v nek drug material (npr. tekstil, plastiko). Elementarno srebro se delno topi v vodi, zato se v tekočini, ki vsebuje koloidno srebro, nahaja mešanica zelo majhnih delcev elementarnega srebra in srebrovih ionov (Ag+).

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da v EU uporaba koloidnega srebra oz. nano srebra ni dovoljena za prehranska dopolnila, kot aditiva pri plastičnih materialih v stiku z živili, za igrače in za nobena zdravila zaradi pomanjkljive varnosti, kakovosti in učinkovitosti ter nesprejemljivega razmerja med koristjo in tveganjem. Nano srebro namreč lahko vstopi v telo z zaužitjem, skozi kožo ali z dihanjem. Ko nanodelci srebra vstopijo v telo, jih telo ne more popolnoma izločiti. Največ nanodelcev srebra so našli v vranici, jetrih in ledvicah, pa tudi v testisih in možganih, navajajo na inštitutu.

Rezultati različnih toksikoloških študij kažejo na strupenost nanodelcev srebra za jetra, njihov vpliv na imunski sistem in možno genotoksičnost. Strupenost različnih nanodelcev ni odvisna samo od kemijske sestave nanodelcev, ampak tudi od drugih lastnosti, kot so velikost, način izdelave (vključno s prisotnostjo nečistoč), površinske prevleke na delcih, oblike delcev in kristalne strukture. Veliko raziskav glede morebitne škodljivosti nanodelcev srebra še poteka. Strupenost ionskega srebra in njegov učinek na človeka pa sta že dolgo znana. Lahko poškoduje žive celice na različne načine, kar je tudi osnova njegovega antimikrobnega delovanja. Antimikrobno delovanje nanodelcev srebra delno temelji na sproščanju srebrovih ionov, vendar ima lahko tudi drugačne mehanizme delovanja, ker imajo nanodelci lahko drugačne lastnosti od večjih delcev in ionov.

Nanodelci srebra lahko vstopijo v celice živi bitij in v celicah kontinuirano sproščajo srebrove ione. Vplive na celice še raziskujejo. Znani neželeni učinek dolgotrajne izpostavljenosti srebru v vseh oblikah (tudi nano srebru) je argirija - trajno sivo-modro pobarvanje kože, las ali oči. Izpostavljenost in vpliv nanodelcev srebra (koloidnega srebra) na človeka sta še predmet raziskav in varna uporaba pri ljudeh ni potrjena, opozarjajo na inštitutu. Ni pa niti izključena možnost razvoja na srebro odpornih mikroorganizmov (na podoben način kot pri mikroorganizmih, odpornih na antibiotike) zaradi uporabe koloidnega srebra, še navajajo na inštitutu.