Zdravje

Na počitnice brez prebavnih težav

M. Ć.
25. 7. 2014, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Driska in slaba prebava sta pogosti spremljevalki potovanj. Že priprave na potovanje za marsikoga predstavljajo stres, ki lahko negativno vpliva na imunski sistem.

Thinkstock

Stres v kombinaciji s spremembami okolja, prehrane in higienskih razmer pa pogosto vodi do porušenja črevesne mikroflore.

Pogosta nadloga

Driska na potovanju je zdravstvena težava, ki velikokrat prekriža počitniške načrte. Potovalni driski se običajno pridruži eden ali več simptomov, kot so siljenje na bruhanje, slabo počutje, bruhanje, trebušni krči, povišana temperatura in odvajanje sluzastega ali krvavega blata. Driska je najpogosteje posledica okužbe v prebavilih zaradi uživanja okužene vode in hrane z bakterijami, virusi in paraziti. Zato velja upoštevati staro pravilo SPOP (skuhaj, prevri, olupi ali pozabi), kajti le tako se lahko izognemo tveganju okužbe.

Rešitev so probiotiki

Priporočeno je, da že nekaj dni pred odhodom na potovanje uporabimo probiotike, ki pomagajo okrepiti naš imunski sistem in ga pripraviti za nove podvige. Številne znanstvene raziskave so dokazale, da lahko probiotiki pomagajo pri driskah, zaprtju, alergijskih reakcijah, sindromu razdražljivega črevesja, laktozni intoleranci, porušeni vaginalni flori, pri atopijskem dermatitisu in še bi lahko naštevali.

 

Več vas čaka v najnovejši Lepi&Zdravi!