Zdravje

ZDA načrtujejo zmanjšanje izpustov iz elektrarn za tretjino

STA/M.J.
2. 6. 2014, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

ZDA so danes predstavile načrt za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida iz elektrarn za do 30 odstotkov. Gre za najambicioznejši načrt predsednika Baracka Obame v boju proti podnebnim spremembam doslej, ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška agencija za zaščito okolja je predstavila predlog, po katerem se bodo zvezne države lahko same odločile, kako bodo do leta 2030 zmanjšale izpuste za povprečno 30 odstotkov glede na raven iz leta 2005.

V ZDA elektrarne prispevajo okoli 40 odstotkov emisij ogljikovega dioksida, ki je v veliki meri odgovoren za podnebne spremembe. Zmanjšanje izpustov je politično zelo občutljivo vprašanje, saj je premogovništvo še vedno ena pomembnejših industrijskih panog v ZDA.

ZDA so se za ta korak odločile ob vse očitnejših znakih podnebnih sprememb. Združeni narodi so aprila opozorili, da se morajo onesnaževalci odzvati takoj, da bi preprečili najslabši možen scenarij, po katerem bodo suše in nevihte še pogostejše.

Obamova administracija poskuša ukrepe javnosti predstaviti kot koristne za javno zdravje. Po navedbah okoljske agencije bodo manjši izpusti preprečili do 6600 prezgodnjih smrti in do 150.000 astmatičnih napadov pri otrocih, navaja AFP.