Svet

Za tragedijo kriva sabotaža?

Črt Kaker
2. 6. 2014, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Srbski časnik obtožujejo državno podjetje Srbijavoda, da je razstrelilo napačno cesto in tako povzročilo poplave.

Reuters

Najhujše poplave, ki so prizadele Srbijo v zadnjih sto letih, še vedno burijo duhove. Srbski časnik namreč poroča, da so za katastrofalne poplave v Obrenovcu v veliki meri krive oblasti. Državno podjetje za upravljanje z vodami Srbijavoda naj bi namreč razstrelilo napačno cesto, kar je odprlo pot reki Tamnavi, ki je zalila mesto. Časnik izpostavlja, da je reka Tamnava 15. maja podivjala in grozila, da bo potopila kraj Kocljevo.

V poplavljenem Obrenovcu je življenje izgubilo 15 ljudi. 

Ekipa Srbijavode je v želji, da bi rešila omenjeni kraj, razstrelila regionalno cesto, ki pa je bila dejansko breg reke. Ta je nato spremenila tok in stekla proti Obrenovcu, kar je povzročilo veliko katastrofo. Na obtožbe se je medtem že odzval direktor podjetja Srbijavode Goran Puzović, ki je vse obtožbe kategorično zanikal. Trdi namreč, da ceste niso razstrelili, ampak so s stroji naredili odprtino, da bi lahko voda odtekla na polja. »S to potezo smo rešili nekaj tisoč hiš in ljudi. V nasprotnem primeru bi lahko voda dosegla strehe hiš, kar bi bilo mnogo hujše in nevarnejše,« je dejal Puzović. Dodal je, da ta voda ni poplavila Obrenovca, saj je bil zaradi preusmeritve reke Tamnave na polja poplavni val veliko manjši.

A časnik vztraja pri svojem in dodaja, da je tistega dne okoli 23. ure več prebivalcev Obrenovca slišalo močno eksplozijo, po tem pa je mesto zajel veliki poplavni val. Prebivalci še izpostavljajo, da jih nanj nihče ni opozoril in se tako niso mogli pripravit na katastrofo. Kaj se je v resnici dogajalo tistega večera, bo pokazala preiskava.