Slovenija

NKBM s poslovnimi dnevi krepi sodelovanje z lokalnim okoljem

STA/M.J.
2. 6. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Bova Kreditna banka Maribor (NKBM) želi s poslovnimi dnevi okrepiti sodelovanje z gospodarstvom in lokalnim okoljem. Enega so minuli petek izvedli v Solkanu, danes so ga gostili v prestolnici, v četrtek pa bo sledilo še srečanje v Mariboru. Poslovnih dni se bo po pričakovanju banke skupaj udeležilo 250 družb iz Slovenije, ki sodelujejo z NKBM.

"Z današnjim srečanjem smo gospodarstvenikom želeli sporočiti, da banka kreditira podjetja," je ob robu današnjega poslovnega dneva v Ljubljani za STA povedal predsednik uprave NKBM Aleš Hauc. V prvih treh mesecih leta je namreč banka po njegovih besedah odobrila več kot 1400 novih kreditnih poslov.

"Podjetnikom smo danes želeli povedati, da nas bodo bolj kot njihove bilance v prihodnosti zanimali njihovi poslovni modeli, ki zagotavljajo uspešnost njihovega poslovanja," je dejal.

Odziv gospodarstvenikov na današnje srečanje je bil po ocenah prvega moža NKBM pozitiven. "Zavrnili smo očitke, da ne kreditiramo," je poudaril.

Po njegovih besedah so v letošnjem prvem trimesečju odobrili posojila kar nekaj velikim podjetjem, precej pa tudi malim in srednjim podjetjem, vendar je treba opozoriti, da kriza še vedno traja in po njegovem mnenju še ni dosegla dna, zato tudi vsa podjetja ne izpolnjujejo zahtevanih kriterijev.

Eden izmed najbolj zahtevnih kriterijev, pri katerem vztrajajo, je, kot je dejal Hauc, zagotavljanje denarnega toka v prihodnosti za poplačilo posojila. "Zanima nas predvsem poslovni model podjetja, njihovi kupci, programi," je dodal.

Po njegovem mnenju obstaja točka, do katere je podjetje samo odgovorno, da se zadolžuje, nad to mejo pa je odgovorna tudi banka. "Zgodovina nas uči, da so nekatere banke prezadolžila določena podjetja in jih s tem uničila. Ne želimo ponavljati napak iz preteklosti," je dejal.

Lastnik družbe Pipistrel Ivo Boscarol, ki je na poslovnih dnevih NKBM delil izkušnje svoje poslovne poti z naslovom Uspeh da, a ne za vsako ceno, pa je povedal, da je v Sloveniji veliko priložnosti, vendar bi potrebovali dolgoročno vizijo, ki se ne bo spreminjala vsaki dve leti.

Banke bi morale biti po njegovem mnenju partnerke gospodarstva, ne glede na to, ali gre za banke v domači ali v tuji lasti. "Nisem pristaš tega, da banko razumemo kot nacionalno bogastvo oz. državno srebrnino. Kaj si lahko pomagam z banko v državni lasti, če mi ne more dati garancije za dobro izvedbo del, ki jo od mene za posel zahteva indijska vlada," se je vprašal Boscarol.

NKBM na poti svojega prestrukturiranja krepi sodelovanje z malimi, srednjimi podjetji in samostojnimi podjetniki ter z velikimi podjetji.

Kot zagotavljajo v drugi največji slovenski banki, dejavno sodelujejo v prestrukturiranju podjetij. V prvih štirih mesecih so opravili prek 600 obiskov pri gospodarskih družbah po vsej Sloveniji ter odobrili skupno več kot 4500 novih poslov na področju kreditiranja, depozitov in transakcijskih računov. Banka sodeluje tudi v 45 programih prestrukturiranja slovenskih podjetij.