Slovenija

Bruselj Sloveniji: Urediti finance, prestrukturirati banke, ukrepati proti korupciji

STA
2. 6. 2014, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenija je danes iz Bruslja dobila osem priporočil s konkretnimi roki in nalogami za proračunsko in reformno ukrepanje v letih 2014 in 2015, ki se nanašajo na ureditev javnih financ, prestrukturiranje bank in podjetij, privatizacijo, minimalno plačo, pokojninski sistem in poslovno okolje. Novost je priporočilo, naj ukrepa proti korupciji.

Slovenija naj okrepi proračunsko strategijo s podrobno opredelitvijo ukrepov za leto 2014 in pozneje, tako da bo zagotovila vzdržno odpravo presežnega primanjkljaja do leta 2015 in tudi vzdržno zniževanje visokega javnega dolga, se glasi prvo priporočilo.
Poleg tega komisija Sloveniji priporoča, naj do konca leta 2014 privatizira Novo kreditno banko Maribor (NKBM), pripravi Abanko na privatizacijo v letu 2015, nadaljuje hitro izvajanje načrtov prestrukturiranja vseh bank, ki prejemajo državno pomoč, ter na sploh konča sanacijo bančnega sistema.
Prav tako Bruselj Slovenijo poziva, naj nadaljuje načrtovano privatizacijo, in pri tem opredeljuje konkretne naloge: do novembra letos naj sprejme kratkoročni načrt odprodaje več jasno izbranih naložb, do septembra naj začne izvajati kodeks korporativnega upravljanja podjetij v državni lasti, sprejme naj strategijo za Slovenski državni holding.
Do konca leta 2014 pa naj konča načrt za prestrukturiranje podjetij, ki bo vključeval jasno določene prednostne naloge, ustanovi centralizirano delovno skupino za prestrukturiranje podjetij, pripravi seznam podjetij, ki jih je nujno prestrukturirati, ter do septembra letos oceni nedavne spremembe insolvenčne zakonodaje in po potrebi uvede dodatne ukrepe.
Poleg teh štirih ključnih in pričakovanih sporočil je komisija Slovenijo prav tako pričakovano znova opozorila tudi na problem gibanja plač, vključno z minimalno plačo, na dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema ter na potrebo po izboljšanju poslovnega okolja, tako da bo to privlačnejše za neposredne tuje naložbe.
Novost pa je priporočilo, naj Slovenija sprejme učinkovite ukrepe za boj proti korupciji, poveča preglednost in odgovornost ter uvede zunanje ocenjevanje uspešnosti in postopke za nadzor ukrepanja na tem področju.