Svet

Snowden zadovoljen z življenjem v Rusiji

G.G.
2. 6. 2014, 15.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V intervjuju za brazilsko televizijo je žvižgač Edward Snowden dejal, da bi z veseljem živel v Braziliji, če bi brazilska vlada sprejela njegovo prošnjo za azil. Ne pritožuje se niti nad bivanjem v Rusiji, toda do izteka začasnega azila sta le še dva meseca.

Reuters

Potem ko je prejšnji teden nekdanji sodelavec ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden v pogovoru za ameriško televizijo NBC razkril nekatere podrobnosti svojega vohunskega delovanja, je za brazilsko televizijo Globo News povedal, da bi z veseljem živel v Braziliji, če bi sprejeli njegovo prošnjo za azil.

Svetovno znani žvižgač je spregovoril tudi o svojem življenju v Rusiji, ki mu je avgusta lani podelila začasni azil. Pravi, da je z življenjem v Rusiji zadovoljen, čeprav mu je težko, da je že toliko časa ločen od družine. "Ljudje me prepoznajo, ko stopim v računalniške trgovine, ko pa v navadni trgovini kupujem hrano, me redko prepoznajo," ugotavlja Snowden.

Na vprašanje, ali misli, da ga ruske obveščevalne službe nadzirajo, je Snowden odgovoril, da do neke mere zagotovo, vendar tega v vsakdanjem življenju ni opazil.

Ker mu dovoljenje za začasno zatočišče v Rusiji poteče avgusta, bi z odprtimi rokami sprejel brazilsko povabilo.

Spomnimo, da je Snowden razkril, da NSA doma in v tujini sledi telefonskim pogovorom in elektronski pošti navadnih državljanov, tarča njenega vohunjenja pa so tudi visoki državni predstavniki.