Svet

Zakrivil okoli 500 spolnih zlorab, žrtve večinoma otroci

STA/N.J.
2. 6. 2014, 14.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Proti nekdanjemu voditelju britanske televizije BBC, zdaj že pokojnemu Jimmyju Savilu je bilo podanih več kot 500 pritožb žrtev zlorab, je izsledke novih preiskav objavila dobrodelna otroška organizacija NSPCC. Večina žrtev je bila starih med 13 in 15 let, najmlajša pa le dve leti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zlorabljal naj bi tudi v psihiatrični bolnišnici.

Objavljeni dokumenti med drugim razkrivajo, da je imel Savile velik vpliv v psihiatrični bolnišnici Broadmore, kjer je vodil delovno skupino za reorganizacijo te ustanove. Mediji so poročali, da so samo v bolnišnici zabeležili 16 primerov zlorab, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

V skupnem poročilu dobrodelne organizacije in policije, ki je izšlo lani, so zbrane izjave približno 450 ljudi, Savilovih žrtev. V poročilu je zavedenih 34 posilstev, od katerih je 28 primerov takšnih, kjer so bili žrtve otroci. Preko telefonske linije so od takrat prejeli še dodatnih 50 prijav zlorab.

Najzgodnejši primeri Savilovih zlorab segajo v 40. leta minulega stoletja, najnovejši pa naj bi se zgodili še v letu 2007. Poročilo tudi navaja, da se je največ primerov posilstev zgodilo v prostorih BBC, bolnišnicah in domačem okolju otrok, poroča Hina.

Britansko ministrstvo za zdravje in BBC sta napovedala, da bosta kasneje letos objavili celotno poročilo o Savilu.

Leto po smrti enega največjih televizijskih zvezd v Veliki Britaniji v 70. in 80. letih minulega stoletja Jimmyija Savila, je pet žensk odšlo na televizijo in prijavilo zlorabe Savila v obdobju, ko so bile še deklice. Po tem pa se je plaz obtožb proti Savilu kar usul.