Zdravje

Preprečimo kožnega raka

S. J.
29. 5. 2014, 21.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Združenje slovenskih dermatovenerologov in priznana dermatološka blagovna znamka La Roche-Posay sta pred kratkim predstavila projekt Teden boja proti melanomu.

Uveljavljen in že tradicionalen javnozdravstveni projekt je namenjen preventivnemu ozaveščanju Slovencev o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje najnevarnejšega kožnega raka – melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim UV-žarkom. Projekt, ki letos poteka že sedmo leto zapored, so predstavili in podprli priznani slovenski dermatologi z asist. Aleksandro Dugonik, dr. med., na čelu, dolgoletna ambasadorja projekta Mojca Mavec in Jure Košir ter Sindikat policistov Slovenije, ki se je letos pridružil projektu in kateremu bodo omogočeni brezplačni preventivni pregledi. 

Letošnji projekt svoje poslanstvo nadaljuje pod geslom Kožni rak lahko opazimo! in s tem lahko rešimo življenje. 

Kožni rak je v Evropi v vse večjem porastu, vendar ga je mogoče diagnosticirati v zgodnji fazi, saj je edini rak, ki ga je mogoče zaznati s prostim očesom. Melanom se najpogosteje pojavi pri osebah, starejših od 50 let, kot tudi pri tistih, ki so dalj časa in intenzivneje izpostavljeni sončni svetlobi. Pri enem od šestih posameznikov ogrožene skupine pa se bo v življenju najverjetneje razvil kožni rak. Letošnji projekt svoje poslanstvo nadaljuje pod geslom Kožni rak lahko opazimo! in s tem lahko rešimo življenje.