Zdravje

2500 otrok ostalo brez zdravnika

Žiga Kariž/M.J.
28. 5. 2014, 20.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Aleš je moral z bolno enajstmesečno hčerko za pomoč prositi v Mariboru, ker v ZD Slovenska Bistrica že od januarja nimajo zaposlenega nobenega pediatra. Iskati naj bi ga začeli že lani, a kljub številnim brezposelnim zdravnikom niso prijeli niti ene prijave.

Googleview

V uredništvo smo prijeli klic ogorčenega Aleša iz Slovenske Bistrice. Kot nam je pojasnil, so v tamkajšnjem zdravstvenem domu otroci že od januarja brez primerne zdravstvene oskrbe, saj so ostali brez obeh pediatrinj. Dr. Breda Kodelič Korunič se je po dolgoletnem uspešnem delu upokojila, dr. Zala Gruber pa je odšla na novo delovno mesto v tujino. Na spletni strani Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica lahko preberemo: »Brez zdravnika je tako ostalo skoraj 2500 pacientov, večinoma predšolskih otrok. Zaskrbljeni so starši, zaskrbljeni pa smo tudi zaposleni ZD Slovenska Bistrica, saj bomo ta kadrovski primanjkljaj le težko pokrili.« Zdravstveni dom v Slovenski Bistrici skrbi tudi zdravje otrok na območju Poljčan, Makol in Oplotnice.

Kot še lahko razberemo iz zapisa, naj bi primanjkljaj pediatrov pokrili s specializanti in v šolskem dispanzerju. A v praksi to pomeni, da predšolski otroci v Slovenski Bistrici dejansko nimajo oskrbe. Kot nam je povedal Aleš, je s svojo 11-mesečno hčerko v zdravstveni dom prišel ob 14. uri. Od tam so ga napotili na dežurno zdravniško pomoč za odrasle, ki deluje v bližnji stavbi, a dežurna zdravnica je bila napotena na kraj prometne nesreče in Aleš in hčerka sta lahko le čakala. Ko se je zdravnica vrnila, se je zgodba ponovila, in tako Aleš kot preostali v čakalnici so odšli bodisi domov bodisi so se po pomoč odpravili v Maribor.

Aleš je imel srečo in njegovo hčer so malo pred 20. uro le pregledali mariborski zdravniki, a kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, so mu pojasnili, da bi se kaj lahko zgodilo, da bi moral za pregled plačati, saj ni imel napotnice, bolezensko stanje njegove hčerke pa ni bilo nevarno za njeno življenje.

Vprašanje je le, kdaj bo taka pomanjkljiva organizacija dela privedla do katastrofe. Kot pravi Aleš: »Ali bo zopet moral nekdo umreti, da se bodo odgovorni podvizali in zadevo uredili?«

Toda kaj sploh lahko storijo v ZD Slovenska Bistrica? »Žal je situacija v Sloveniji taka, da pediatrov ni na razpolago. Na naš razpis, ki je objavljen že od lanskega leta, ni nobenega odziva. Pediatre smo iskali tudi osebno, pogovarjali smo se tudi s specializanti, a zaenkrat nimamo še nikogar, ki bi lahko v Slovenski Bistrici opravljal delo osebnega izbranega pediatra,« je zapisano na spletni strani.

Zdravstveni dom naj bi kar pet let na resnost situacije opozarjal Zdravniško zbornico Slovenije, ki pa kljub vsem dostopnim podatkom ni razpisala dovolj mest za specializacijo. Specializacija pediatrije namreč traja kar 5 let. Po končanem študiju medicine, ki traja vsaj 6 let, in po opravljenem pripravništvu mora zdravnik opraviti še 5-letno izobraževanje – specializacijo iz pediatrije. Šele tako usposobljen pridobi licenco za samostojno delo. 

Googleview