Zdravje

Peteršilj zelo verjetno zavira rast rakavih celic

Sonja Grizila
11. 4. 2014, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V ledvicah se nabere veliko strupenih snovi, zato se občasno uprejo, zabolijo, seč je poln bakterij in beljakovin, ki ne bi smele uiti skozi ledvično prečiščevanje. Veliko bolezni je povezanih s slabim delovanjem ledvic, od kožnih pa do putike, previsokega krvnega tlaka in kislo-bazičnega neravnovesja v telesu, ki mu običajno rečemo zakisanost. Ledvice vsak dan prečistijo 180 litrov krvi, zato jim pomagajmo z lahko hrano in čim več vode, na voljo pa imamo tudi odlično domače zdravilo, ki raste na vsakem vrtu – peteršilj.

Zdravilo je znano že zelo dolgo, uporabljali so ga že pred našim štetjem, ne le kot čistilo za ledvic in mehur, temveč tudi kot afrodiziak, saj povzroča naval krvi v spolne organe. Vzhodnjaki imajo še zmeraj navado, da pri kosilu in večerji ponudijo tudi velik kup nezabeljenega peteršilja, kopra in zelenega koriandra, da bi telesu pomagali prebaviti in presnoviti vso hrano ter da bi spravili iz telesa odvečno tekočino; peteršilj je namreč odličen diuretik.  Najpreprosteje ga pripravimo takole: dve pesti svežega peteršilja prelijemo z litrom vode, segrejemo in vremo deset minut, odstavimo in pustimo, da se ohladi. Spravimo v steklenico in spijemo po dva decilitra zjutraj na tešče ter enako količino pred zgodnjo večerjo.       

Peteršilj je močan oksidant, krepi imunski sistem, polepša kožo in blaži vnetja, še posebej če ga kombiniramo s česnom in oljčnim oljem. Zelo verjetno zavira rast rakavih celic,  pri tem pa ga seveda ni treba jemati po odmerkih kot zdravilo.

Preprosto – vključimo ga v vsakodnevno prehrano tako kot Sredozemci, ki ga kupujejo na tržnicah velikanske šope, enako strastno pa uporabljajo tudi peteršiljeve korenine, ki so prav tako ali morda celo bolj zdravilne. Pomislimo – so naše babice dajale peteršiljevo korenino v mastne mesne juhe le zaradi okusa ali so morda vedele, da prispeva k boljši prebavi in razstrupljanju?        

Peteršiljevih korenin sicer nismo navajeni, a je pametno, da jih poskusimo, so prijetnega sladkastega okusa in ni razloga, da bi se jih izogibali. V rubriki Okusne in lahke jedi na hitro boste našli nekaj receptov in namigov, kako uporabljati peteršilj vsaki dan, seveda pa je pametno, če ga pridelamo sami s čim manj kemije.