Zdravje

Uporaba zdravila proti gripi tamiflu je vprašljiva

STA/M.J.
10. 4. 2014, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Uporaba zdravila proti gripi tamiflu je vprašljiva, je pokazala nova raziskava neodvisne in neprofitne organizacije Cochrane Collaboration, objavljena v reviji British Medical Journal. Tamiflu lahko simptome gripe sicer skrajša za kakšnega pol dneva, a po drugi strani bolniki, ki ga jemljejo, tvegajo stranske učinke, kot sta slabost in bljuvanje.

Zajem zaslonske slike

Šele pred mesecem dni je študija, objavljena v drugi medicinski reviji The Lancet Respiratory Medicine, pokazala ravno nasprotno.

Po tej študiji naj bi namreč protivirusna zdravila, kot je tamiflu, pri bolnikih, ki so jih med epidemijo nove gripe oziroma virusa H1N1 v letih 2009-2010 sprejeli v bolnišnice, za kar četrtino zmanjšala tveganje smrti. Umrljivost je bila še posebej manjša v primerih, ko so oboleli zdravila začeli jemati že v zgodnji fazi.

Uporaba tamifluja in drugih zdravil, ki zavirajo virusni encim neuraminidazo, že leta velja za sporno - tudi zato, ker izsledki raziskav, ki so jih naročile farmacevtske firme, ki ta zdravila izdelujejo, pogosto niso bili dostopni javnosti.

Leta 2009 so vlade po vsem letu v strahu pred t.i. prašičjo gripo H1N1 množično naročale tamiflu in zanj plačevale milijarde. Od takrat je uporaba tamifluja močno narasla, piše British Medical Journal.