Zdravje

Končno zdravilo proti raku?

Milka Krapež / Jana
11. 4. 2014, 12.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Metoda za zdravljenje raka z uporabo posebne naprave, ki ustvarja radiofrekvenčno polje, in nanodelcev je tik pred tem, da dobi dovoljenje FDA (Food and Drug Administration) za raziskavo na bolnikih. Največji strokovnjaki za zdravljenje raka so prepričani, da bo raziskava pokazala visoko učinkovitost metode in s tem za vedno spremenila zdravljenje te bolezni, ki vsako leto zahteva na milijone življenj.

Ni sicer znano, kako dolgo bo trajala raziskava na bolnikih, vendar bo verjetno že kmalu jasno, ali je metoda uspešna tudi pri ljudeh. Pričakujemo lahko, da bo novica hitro obkrožila svet, morda res  že prihodnje leto.    

Najboljše pri vsem tem pa je, da je zdravljenje popolnoma neinvazivno in neboleče ter nima nobenih stranskih učinkov. Uniči samo rakave celice, zdrave pusti nedotaknjene. Doslej so napravo uporabili v dveh raziskavah, in sicer z malimi laboratorijskimi živalmi in pozneje tudi z večjimi. Zdravljenje je bilo stoodstotno učinkovito in ni imelo neželenih stranskih učinkov. Naprava pa je izum zdaj že pokojnega Johna Kanziusa. Umrl je za rakom.

Mora biti boljša pot. Američan John Kanzius je bil star 58 let, ko so mu zdravniki povedali, da ima redko, a zelo nevarno obliko levkemije. Takoj so ga začeli zdraviti. Dobil je 36 ciklusov kemoterapije. Zgrozil se je, ko je videl, da tudi otroke zdravijo tako agresivno kot odrasle. Njihovo trpljenje se ga je dotaknilo bolj kot lastno. Mora biti boljša pot, si je mislil in se lotil dela. Pripovedoval je,  da mu misel, da bi pomagal drugim, ni dala spati. Ustvaril je napravo, ki lahko uniči tako rekoč vsakega raka, od primarnega tumorja do takega, ki se je razsejal po telesu. S to metodo so zdravili (laboratorijske živali, ki se odzivajo podobno kot ljudje) raka jeter, pljuč, dojke, prostate, trebušne slinavke, črevesja, levkemijo, melanom, če jih naštejemo le nekaj. Zelo preprosto povedano zadeva deluje tako, da nanodelci, ki prenašajo protitelesa, polovijo rakave celice, radiofrekvenčno polje pa nanodelce segreje in s tem rakave celice dobesedno skuri. Spravi se samo na rakave celice, ki so za vročino dosti občutljivejše kot zdrave, te pa ostanejo nepoškodovane. Edino, kar je pri tej metodi invazivno, je vbrizganje nanodelcev v tumor.  

Sodelujejo tudi največji strokovnjaki. Zgodba bi bila videti kot še ena od znanstvenofantastičnih in predvsem utopičnih, če se vanjo ne bi vpletli tudi zdravniki. Dr. Steven Curley je onkološki kirurg v slovitem centru za zdravljenje raka MD Anderson v ZDA, ki  sodi v sam vrh na svojem področju. Na vsakoletnem ameriškem kongresu o novih odkritjih pri zdravljenju rakavih bolezni (kongres se imenuje ASCO in je eden največjih na svetu, navadno se ga udeleži okrog 30.000 strokovnjakov z vsega sveta) predavajo številni Andersonovi raziskovalci. Ta predavanja so tudi daleč najbolj obiskana, saj na njih vedno predstavljajo zadnje novosti. Dr. Steven Curley je Johna Kanziusa spoznal med zdravljenjem. Postala sta prijatelja in dr. Curley je Kanziusu obljubil, da bo storil vse, da se bo njegov izum preizkusil na bolnikih. To je namreč precej dolg in zamotan postopek, s katerim FDA preprečuje, da bi uporabili tehnologije, ki niso varne in učinkovite. Dovoljenje za raziskavo na ljudeh je zadnje v vrsti pred uvedbo takšnega zdravljenja v vsakdanjo onkološko prakso. Dr. Curley je s sodelavci prepričan, da se bo nova oblika zdravljenja pokazala za učinkovito, medtem ko nekateri zagovorniki popolnoma naravnega zdravljenja raka že naštevajo pomisleke, češ da so razne stroje izumljali že prej in da še noben ni bil uspešen. Da, pravi dr. Curley, to drži, vendar pa še nobena tehnologija ni uporabila nanodelcev, ki so pri Kanziusovi metodi bistveni. To je stvar prihodnosti in zagotovo tudi prelomnica v zdravljenju raka. Pomisleki so povezani tudi z možnim zaslužkom, češ da bodo proizvajalci, ki so kupili Kanziusov patent za izdelavo naprave, ki ustvarja radiofrekvenčno polje, mastno zaslužili. To je sicer res, toda saj nobeno zdravljenje ni brezplačno. Prav gotovo pa bi učinek, stoodstotna ozdravitev, verjetno odtehtal stroške.  

Zdravniki, ki sodelujejo pri preizkušanju novega zdravljenja raka, so najprej poskusili z dvema najbolj napadalnima rakoma: rakom na jetrih in rakom trebušne slinavke. Pri poskusih na živalih so se vse živali pozdravile. Računajo, da bo FDA obravnavala njihovo vlogo za odobritev raziskave z bolniki letos, začeli pa naj bi jo prihodnje leto, kar je najbolj optimističen scenarij. Zdravniki komaj čakajo, da bi lahko začeli, še bolj nestrpni pa so bolniki in njihovi svojci. Ljudje z zelo napadalnimi oblikami raka pač nimajo časa na pretek. Zanimanje za vključitev v raziskavo je izredno. Za to navadno izberejo prostovoljce, ki morajo ustrezati merilom. Pri prvih raziskavah na bolnih ljudeh so to navadno ljudje v zadnji fazi bolezni, torej v tisti, ko znanstvena medicina nima več orožja proti bolezni.

Pomoč prostovoljcev

V Kanziusovo raziskovalno fundacijo je vključenih mnogo prostovoljcev, ki ves čas zbirajo denar za nadaljevanje raziskav. Med njimi je veliko preživelih bolnikov, pa tudi svojcev tistih, ki so bitko z boleznijo izgubili. Sam John Kanzius je ženi Marianne rekel, da ne ve, ali bo doživel uporabo svoje metode pri ljudeh, da pa tako ali tako ne gre zanj. Gre za druge bolnike. Sam je raku podlegel leta 2009. Dr. Steven Curley mu je obljubil, da bo dosegel, da se bo raziskava začela tudi na ljudeh. Očitno je prepričan, da je metoda učinkovita. Presenetljivo je, da  John Kanzius ni bil zdravnik, temveč inženir elektrotehnike, dober poznavalec radijskih valov, saj je dolgo delal v radijskih in televizijskih hišah, imel je tudi svojo lastno radijsko postajo, bil je voditelj in novinar.