Slavni meteorolog

Svizec Phil poskrbel za naraščaj

G.G./STA
29. 3. 2024, 21.20
Posodobljeno: 29. 3. 2024, 21.28
Deli članek:

Legendarni ameriški svizec Phil iz Punxsutawneyja v ameriški zvezni državi Pensilvanija je dobil naraščaj. Njegova partnerka, samica Phyllis je namreč prejšnjo soboto skotila dva zdrava mladiča, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v sredo sporočili iz tamkajšnjega Svižčevega kluba.

Profimedia
Phil iz Punxsutawneyja ima vsako leto zahtevno nalogo.

"Nismo si mislili, da bi do tega lahko prišlo v ujetništvu, saj se to še nikoli ni zgodilo," je za lokalno radijsko postajo dejal predstavnik kluba Thomas Dunkel. Povedal je še, da niso vedeli, da par pričakuje mladiče. Klub, ki je ob veseli novici na družbenem omrežju Instagram objavil videoposnetek mladičev, si zdaj prizadeva za večji dom za družino glodavcev.

Svizec Phil je sicer zaslovel s svojim napovedovanjem trajanja zime. Vsako leto ga namreč 2. februarja ob sončnem vzhodu zvabijo iz zimskega bivališča. Če vidi svojo senco, to pomeni, da bo sledilo še šest tednov zime. Če jo ne, je pomlad blizu. Letos je prvič po letu 2020 napovedal zgodnjo pomlad.

Phil sicer ne daje zelo točnih napovedi. Nacionalna uprava za oceane in ozračja ZDA je lani izračunala, da je Phil doslej od leta 1887 zadel potek zime le v 40 odstotkih, za 10 odstotkov bolje od poštenega kovaca in verjetno prav toliko od povprečnih "jasnovidcev". V zadnjem desetletju je pravilne napovedi podal v letih 2013, 2014, 2016 in 2020.