Podelili priznanja

V Ljutomeru je potekalo že 27. srečanje turističnih delavcev iz Pomurja

Ines Baler
29. 3. 2024, 21.31
Deli članek:

V Kulturnem domu Ljutomer je potekalo že 27. srečanje turističnih delavcev iz Pomurja, na katerem so podelili številna prriznanja. Najvišjo nagrado regijske turistične organizacije za leto 2023 so prejele Bioterme Mala Nedelja.

Jure Kljajić
Kipec štorklje je iz rok Uroša Kamenška, predsednika Pomurske turistične zveze, in Dominika S. Černjaka, predsednika Turistične zveze Slovenije, prevzela Mojca Cizerl, pomočnica direktorja Bioterm Mala Nedelja.

Pomurska turistična zveza (PTZ) je pripravila 27. srečanje turističnih delavcev iz pomurske regije, na katerem so nagradili posameznike, društva in organizacije, ki so na tem področju pustili poseben pečat. Predsednik zveze Uroš Kamenšek je v nagovoru poudaril, da je turizem multidisciplinarna panoga, vendar so turizem predvsem ljudje: »Zato je še toliko pomembnejše vztrajati pri tem, da se trudimo, iščemo nove načine, kako zadovoljiti zahtevne turistične trge.«

Veseli ga, da je društveni del turizma v Pomurju močno razvit, in vsem se je zahvalil za ideje, delovanje, razdajanje: »Hvala, da vztrajate, da so naša naselja lepa, urejena, da s prireditvami bogatite vsakodnevno življenje in privabljate goste, ki lahko doživijo pristnost in avtentičnost regije.«

Prireditve v Kulturnem domu Ljutomer se je udeležil tudi predsednik Turistične zveze Slovenije Dominik S. Černjak. Poudaril je, da slovenski turizem, če pogledamo številke, raste, a so podatki še vzdržni in znosni, kar pomeni, da pretirane gneče oziroma preveč turistov ni. Vsaj na letni ravni ne. »Vsi si želimo turizma, ki je trajnosten in usklajen z interesi lokalne skupnosti, v katerem se lokalno prebivalstvo najde v poslovnem, prostovoljnem in življenjskem slogu. In kjer skrbimo za naravne vrednote, ljudi, ohranjamo tradicijo. To je pravi zeleni trajnostni turizem.« Černjak je optimističen glede prihodnosti in pravi, da ima Slovenija dve petzvezdični vrednoti. Prva je narava, druga so ljudje.

Marko Vavpotič
Predsednik Turistične zveze Slovenije Dominik S. Černjak je poudaril, da se slovenski turizem razvija.

Najvišjo nagrado regijske turistične organizacije za leto 2023 so prejele Bioterme Mala Nedelja. Kipec štorklje sta Mojci Cizerl, pomočnici direktorja Segrapa, lastnika Bioterm, izročila Kamenšek in Černjak. Turistični kompleks zajema Hotel Bioterme, glamping naselje Sončna dolina, parkirišče za avtodome. »Bioterme Mala Nedelja so danes destinacija, kjer se prepleta sožitje z naravo z vsemi možnostmi zdravega bivanja, ki ga človek potrebuje na oddihu in v vsakdanjem življenju,« so navedli v obrazložitvi. Prav tako, da je v termalnem parku na voljo 600 kvadratnih metrov pokritih površin s termomineralno vodo, ki je zaradi balneoloških značilnosti primerna za rekreacijske, športne in zdravstvene namene. Bioterme so nosilec okoljskega znaka eko marjetica, so večkratni prejemniki priznanj za naj kopališče med srednje velikimi kopališči, priznanj v akciji Moja dežela, lepa in gostoljubna ter drugih.

»Vsi, ki se ukvarjate s turizmom, veste, da pot ni lahka. Treba je vložiti veliko dela, energije, potrpežljivosti in se zelo hitro prilagajati spreminjajočim se razmeram, ki jih je bilo v zadnjih letih veliko. Razvijamo turistično ponudbo, ki je usmerjena v trajnostni turizem, energetsko samozadostnost, večje povezovanje in spoštovanje lokalnega ter zagotavljanje pristne izkušnje za goste v neokrnjeni naravi,« je dejala Cizerlova. Zahvalila se je vsem zaposlenim, ki so ob direktorju Miranu Blagoviču najbolj zaslužni za prejem prestižne nagrade.

Podeljene so bile tudi tri plakete. Prvo je prejel Branko Recek, predsednik občinske športne zveze Moravske Toplice, ki je nosilec športnega turizma v občini. Vanjo je vključenih okoli 20 športnih društev in čez leto pripravijo ali soorganizirajo več kot 20 športnih prireditev. Med dobitniki je prav tako Franc Jerebic, ki v turizmu deluje že 50 let, bil je med pobudniki ustanavljanja turističnih društev, ohranja tudi izročilo prekmurskega pozvačina. Zadnji letošnji prejemnik je Zavod za okolje in turizem Dobrovnik, ki je bil ustanovljen pred 20 leti in uspešno deluje, se zavzema za pospeševanje razvoja turizma na lokalni in regionalni ravni ter prispeva k bogatitvi ponudbe celotne regije. 

Jure Kljajić
Turistični delavci so izmenjevali dobre prakse ter poglede na razmere v turizmu.

Posebna zahvala balonarskemu klubu

Kipec štorklje ter plakete je izdelal umetnik Robert Jurak. Na prireditvi so bila podeljena še jubilejna priznanja, priznanja za prostovoljno in profesionalno delo na tem področju. Pomurska turistična zveza pa je tokrat izročila še posebno zahvalo Balonarskemu klubu Roto Murska Sobota za organizacijo svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni, ki je poskrbelo za edinstveno promocijo Pomurja v svetovnem merilu.