Državni prvak

Na recitiranju števila pi zmagal devetletnik Liam

I. B.
29. 3. 2024, 20.39
Deli članek:

Učenec 4. razreda Osnovne šole iz Cezanjevcev Liam Kovač je postal državni prvaj v recitiranju števila pi. Devetletnik se je naučil 1500 decimalk, medtem ko si je za naslednje tekmovanje zastavil že nov cilj, zrecitirati 3000 decimalk števila pi.

Ines Baler
Liam Kovač je kot najmlajši udeleženec državnega tekmovanja v recitiranju števila pi pometel s konkurenco.

Devetletni Liam Kovač, učenec 4. razreda Osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci, je postal državni prvak v recitiranju števila pi. Državnega tekmovanja, ki je bilo na dan matematike sredi marca na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko, se je udeležil prvič in pometel s konkurenco. V malo manj kot desetih minutah je zrecitiral 1500 decimalk, drugouvrščena tekmovalka je krepko zaostala, zrecitirala je »le« 663 decimalk.

Četrtošolec se je na tekmovanje, na katerem je bil najmlajši od udeležencev, začel pripravljati štiri mesece prej. Prvič se je s tem izzivom spopadel v prejšnjem šolskem letu, ko je na šolskem tekmovanju zrecitiral 300 decimalk. Za tekmovanje je izvedel na šoli, pritegnilo ga je, ker ima rad matematiko, in lotil se je učenja. Od lani do letos je krepko napredoval, pritrdi koordinatorica tekmovanja Marija Majcen. Od nje je prejel decimalke, ki jih je zapisala po vrsticah, in četrtošolec je vsake toliko pristopil do nje in jo z iskricami v očeh zaprosil za še več. »Učil sem se skoraj vsak drugi dan. Številke sem prebral in si jih zapomnil. Na dan sem se naučil približno tri vrstice, decimalke ponavljal, nato pa je mama preverjala, ali je vse pravilno,« je opisal priprave in dodal, da se je vsako vrstico skušal naučiti v eni minuti. Naučil se je okoli 70 vrstic decimalk in vse je znal na izust povedati kakšen mesec pred državnim tekmovanjem. 

V Ljubljano se je odpravil z mamo Andrejo in očetom Urošem, ki sta ga na poti učenja vseskozi spremljala in preverjala. »Decimalke sem recitiral srednje hitro, tako da sta mi lahko sledila.« Prireditev je vodil Nik Škrlec, nekdanji prvak v recitiranju števila pi, ki je dejal, da tekmovalci uporabljajo različne pristope pomnjenja. Od lastnih, intuitivnih, do tudi bolj tehničnih ali poznanih tehnik. Vzornik Kovača je Tibor Hvala, aktualni rekorder, ki je v približno eni uri zrecitiral pred nekaj leti 10.123 decimalk. 

Liam Kovač je učenju decimalk, kar dojema kot zabavo, namenil proste popoldneve, ki so ob matematiki namenjeni še treningom košarke in obiskom glasbene šole. Uči se namreč igranja na pozavno. Ob našem obisku nam je povedal, da bo Majcnovo kmalu spet prosil za dodatne decimalke, saj si je za naslednje tekmovanje zastavil cilj 3000 decimalk. Na uspeh je ponosen, prav tako so nanj ponosni na osnovni šoli, kjer so mu po zmagi pripravili manjši sprejem. Vest o uspehu pa je objavljena tudi na oglasni deski.