Boj z zahrbtno boleznijo

Zdravljenje Kate Middleton – kaj se pravzaprav dogaja in kako poteka?

A. M.
25. 3. 2024, 13.35
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 13.37
Deli članek:

Valižanska princesa Kate Middleton je od pričetka leta popolnoma odsotna iz medijskih luči. Vemo, da je prestala operacijo abdomna, pred dnevi pa so bili zaskrbljeni Otočani seznanjeni tudi z dejstvom, da operacija ni bila zadnji korak v zdravljenju Middletonove.

Profimedia
Kate Middleton v boju za svoje življenje.

Odkrili so ji namreč rakavo stanje, o katerem pa javnosti podrobnosti še ni zaupala, čeprav so bili zabeleženi celo že poskusi vdora do zaupnih informacij v njenem zdravstvenem kartonu. Po operativnem okrevanju jo sedaj čaka še niz preventivne kemoterapije, poroča Guardian.

Preventivna kemoterapija dopolnilno zdravljenje po operativni odstranitvi malignih tvorb, katerega namen je uničiti morebitne preostanke rakavih celic, ki jih kirurško ni bilo možno odstraniti, ali pa so že migrirale v druga tkiva. Cilj je zmanjšati tveganje ponovitve ali razširitve raka. Tveganje za ponovitev je običajno manjše, če se bolezen odkrije v zelo zgodnji fazi, preden se je imela možnost razširiti, kot če je odkrita kasneje, ko je že imela možnost selitve na bližnje bezgavke.

Kako poteka terapija?

Večina zdravil za kemoterapijo raka deluje na hitro deleče celice – znano je namreč, da se večina vrst rakavih celic množi hitreje, kot zdrave telesne celice, zato tumorske gmote v primerjavi z zdravimi tkivi rastejo hitreje. Preventivna kemoterapija je še posebej učinkovita pri raku dojk, črevesja in pljuč, poslužujejo se jo pa tudi pri drugih oblikah bolezni, kot je rak jajčnikov.

Kaj to za princeso pomeni?

Nobena kemoterapija ni telesu ni neškodljiva, čeprav njene koristi daleč pretehtajo stranske učinke, saj rešuje življenje. Ker gre za zelo močna zdravila, lahko bolniki ob prejemanju občutijo utrujenost, slabost, bruhanje, povečano tveganje za pridružene okužbe in izgubo apetita. Stranski učinki nastanejo, ker zdravila ne prizadenejo samo rakavih celic, ampak v omejenem obsegu tudi druge nekoliko hitreje deleče se zdrave celice, vključno z lasmi, kostnim mozgom, kožo in sluznico prebavnega sistema. Vendar so posledice na zdravih tkivih običajno samo začasne. Nič nenavadnega torej ni, da Kate kar nekaj mesecev ni bilo na spregled v javnosti, nekaj fotografij in poročanj rumenih medijev pa je nakazovalo, da princesa izgleda popolnoma drugače, kot smo jo vajeni – šibkejša in bolna.

Kako dolgo bo trajalo njeno okrevanje, je torej odvisno od vrste pristopa k zdravljenju. Ker ni znano, za kakšno vrsto raka je obolela, tudi hitrosti njenega okrevanja ni mogoče predvideti. Zelo verjetno pa je, da princese letos v javnosti ne bomo videli prav veliko.