Poskus bega

Srb za umor na Pagu obsojen na 19 let zapora

S.Č./STA
25. 3. 2024, 13.29
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 13.56
Deli članek:

Na zadrskem sodišču so danes zaradi umora 38-letnega Črnogorca na 19 let zapora obsodili 30-letnega Duška Tanaskovića iz srbskega Kragujevca. Tanasković je žrtev s strelom v glavo ubil pred dvema letoma na Pagu, po pisanju medijev v regiji pa je šlo za obračun dveh kriminalnih združb iz Črne gore, škaljarskega in kavaškega klana.

Profimedia
Poskusil je zbežati, a so ga kmalu ujeli.

Sodnica županijskega sodišča v Zadru je v obrazložitvi sodbe zapisala, da je tožilstvo dokazalo krivdo za vse, kar mu je očitala obtožnica, poroča portal časnika Slobodna Dalmacija.

Sojenje Dušku Tanaskoviću, ki ga med današnjim izrekom sodbe ni bilo v sodni dvorani, se je začelo aprila lani. Ključni dokaz tožilstva je bil posnetek uboja, ki ga je ujela ena od nadzornih kamer. Pri Tanaskoviću so med drugim našli pištolo, s katero je ustrelil žrtev, 38-letnega Gorana Vlaovića, na kraju umora pa tudi cigaretne ogorke z njegovimi prstnimi odtisi.

Zbežal, a so ga kmalu ujeli

Uboj je izvršil 25. avgusta 2022 zjutraj, pred nočnim klubom na plaži Katarelac. Vlaovića je pričakal pred klubom in vanj iz neposredne bližine izstrelil naboj iz pištole, nato pa zbežal s kraja zločina. Policisti so ga kmalu ujeli in našli tudi pištolo, iz katere je streljal.

Tanasković je ustrelil žrtev v glavo, medtem ko so gosti zapuščali klub. Ustreljeni Vlaović je umrl na poti v bolnišnico.

T. i. škaljarci in kavčani so znani po krvavih medsebojnih obračunih, ki potekajo že leta po vsem svetu. Medsebojni umori so se tako zgodili tudi v Nemčiji, Avstriji in Grčiji.