Kako jih pregnati?

V vašem domu se pajki počutijo zelo dobro, ne pobijajte jih

Mare Koren
24. 3. 2024, 10.30
Deli članek:

Zima je v naše domove pripeljala številne nezaželene stanovalce. Čeprav so pajki lahko celo koristni, pa številni ne prenesejo niti pogleda nanje. Kaj storiti?

Dreamstime
Strah pred pajki je pogost, a povsem neupravičen.

Strah pred pajki ali arahnofobija je pri nas precej pogosta, pa čeprav je tudi neupravičena. Pri nas po zadnjih podatkih živi okoli 740 vrst pajkov, med katerimi pa so zgolj redki »nevarni« človeku. Pri večini bomo ob ugrizu občutili lokalno bolečino, ki bo izginila že čez nekaj ur. Na Krasu in Obali so sicer prisotne tudi črne vdove, a so bolj redkost kot pravilo. Tudi ugrizov je malo. A kaj narediti, če vlada smrtni strah pred njimi? Če je le mogoče, jih nikar ne pokončajte, temveč jih varno odnesite na prosto, za vas pa smo poiskali tudi nekaj napotkov, kako jim preprečiti vstop v vaš dom.

dreamstime
Pajki ne marajo vonja citrusov, na okeske okvirje nanesite blago mešanico vode in eteričnega olja.

Vonj citrusov

Precej podobno kot nekatere druge žuželke tudi pajki ne marajo vonja citrusov. Če jim torej želite preprečiti vstop, okenske okvirje in vrata obrišite z blago mešanico vode in eteričnega olja. Stanovanje boste tako prijetno odišavili, pajke pa zagotovo pregnali. Prav tako lahko uporabite lupine pomaranče, grenivke ali limone, ki sproščajo za pajke neprijetna eterična olja; nastavite jih v posodice za potpuri in ne pozabite jih vsak dan oziroma na dva dni zamenjati.

Olje poprove mete

Z oljem poprove mete se navadno uspešno rešimo os, komarjev, obadov in drugih žuželk, ki nas lahko tudi pošteno pičijo, in tega vonja ne prenesejo niti pajki. V posodico z razpršilom nalijte vodo in dodajte 12 kapljic eteričnega olja. Dobro premešajte ter mešanico poškropite po zavesah, preprogah, sedežni garnituri in drugem oblazinjenem pohištvu. Tako boste poskrbeli za prijeten vonj v prostorih in odgnali vsiljivce. Za poprovo meto je značilno tudi, da izboljšuje koncentracijo, lajša glavobole, pripomore k jasnejšim mislim in čisti dihalne poti.

Vonj po kostanju

Dokazano je, da pajki ne marajo vonja kostanja, in če je le mogoče, se mu izognejo v velikem loku. Tako se jih lahko obranite na naraven način. Najbolje bo, če boste nekaj kostanjev nastavili na mesta, ki pajkom omogočajo vstop. Vseeno je, ali uporabite pravi ali divji kostanj. Da pa ne bo videti čudno, lahko iz kostanjev pripravite lično dekoracijo, jih na primer nanizate na vrvico ali iz njih naredite majhne živalice. Morda jih uporabite v kakšnem aranžmaju. Kostanj se ne pokvari hitro, kar bo zagotavljalo varnost pred pajki precej časa.

Rešitev se skriva tudi v tobaku

Podobno kot vonja kostanja pajki ne marajo vonja po tobaku. V veliko pomoč vam bo že eterično olje tobaka, občasno ga nalijte v izparilnik in z njim odišavite prostor. V kolikor vam je vonj po tobaku všeč, lahko nekaj grobo mletega in primerno vlažnega tobaka nastavite po mestih, kjer se pajki najpogosteje zadržujejo. Tako bodo hitro zapustili svojo mrežo in jo ucvrli drugam. Lahko pa nekaj tobaka zmešate z vodo in z mešanico popršite mesta, kjer opažate pajke.