Zanimivosti

Planiški polet v slovensko-poljsko sodelovanje

Oglasno sporočilo
22. 3. 2024, 14.39
Posodobljeno: 22. 3. 2024, 15.37
Deli članek:

Četrtkove kvalifikacije moških letalcev so minile v prešernem vzdušju in z odlično napovedjo slovenskih skakalcev pred prvo tekmo poletov v planiškem vikendu. Če je Timi Zajc za las zgrešil stopničke, se je nanje dokaj presenetljivo uvrstil Poljak Piotr Zyla, to pa nedvomno ni razveselilo le poljskih navijačev, temveč tudi poslovneže v Planici. Lučaj od skakalnice je v Nordijskem centru Planica namreč potekal slovensko-poljski poslovni forum na temo kibernetske varnosti in umetne inteligence; za vezivo v dobrih odnosih med državama pa je zopet poskrbel šport.

Luka Vovk

Smučarski skoki so najboljši možni povod za poglobitev vezi med Slovenijo in Poljsko – dvema najbolj zagretima državama, kar zadeva ta šport. Vemo, da je vzdušje, ki ga pričarajo slovenski navijači v Planici, primerljivo le s tistim, ki ga ustvarijo poljski v Zakopanah ali v Wisli. Vemo, kakšno podporo in zahvalo je letos v Zakopanah užival tudi Anže Lanišek po tisti srčni gesti za Davida Kubackega. Vemo, kako je najuspešnejši poljski skakalec (poleg Adama Malysza, seveda) Kamil Stoch vedno z izbranimi besedami govoril o Petru Prevcu ter mu izkazoval spoštovanje in občudovanje. Smučarski skoki so najboljši mogoči teren za utrjevanje novih sodelovanj med obema državama; zato se slovensko-poljski poslovni forum ne bi mogel odviti na bolj prikladnem mestu. Zraven največje skakalnice na svetu, kjer so do številnih uspehov in najlepših spominov prihajali tako slovenski kot poljski skakalci. Na terasi Nordijskega centra Planica so tako v poletih lahko uživali tudi slovenski in poljski poslovneži, ki so medtem razpravljali o sodelovanju na področju kibernetske varnosti in umetne inteligence.

S planiškim finalom odpiramo vrata v blaginjo za vse nas
Blagovna menjava med Slovenijo in Poljsko je v letu 2023 dosegla skoraj tri milijarde evrov – s tem se je Poljska lani uvrstila na deveto mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi. Digitalne tehnologije so pomemben in rastoč sektor na Poljskem, kjer obstaja veliko povpraševanje po informacijski tehnologiji in rešitvah za podporo interneta stvari (IoT), računalništva v oblaku in kibernetske varnosti. Na poslovnem forumu, ki sta ga odprla predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in predsednik Republike Poljske dr. Andrzej Duda, so se tako poleg gospodarskega in športnega povezovanja med obema državama osredotočili na kibernetsko varnost ter umetno inteligenco.

Direktor SPIRIT-a Rok Capl in veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Krzysztof Olendzki sta podpisala memorandum o sodelovanju med agencijo SPIRIT Slovenija in PAIH (poljsko agencijo za investicije in trgovanje). Capl je strnil pomembnost dogodka: "Šport in gospodarstvo povezujeta. Na agenciji tako s tovrstnimi športnimi dogodki, kot je planiški finale, odpiramo vrata investitorjem v Slovenijo in našim podjetjem v povezovanje s Poljsko. Tako povečujemo blaginjo za vse nas."

Forum je drugi od dveh dogodkov, ki ju ob robu dogajanja v Planici ta teden organizirata javna agencija SPIRIT Slovenija in gospodarsko ministrstvo. Jutri sta na sporedu še slovensko-kosovski forum na temo poslovnega in investicijskega okolja v obeh državah ter okrogla miza na temo priložnosti, ki jih bo prinesla obnova Ukrajine. Seveda pa nič od tega ni in ne bo minilo brez osredotočanja na šport, ki se zmeraj izkaže za najboljšega promotorja držav ter izjemno trdno vezivo v poslovnih in gospodarskih odnosih.