ŠPIZZA – NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

Baffi v Radovljici s picami napaja celo planiške orle

Zoran Triglav
25. 3. 2024, 10.51
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 11.16
Deli članek:

Odprava našega picariata se je tokrat odpravila v Radovljico. Znaten delež naše žirije je namreč že jeseni v globus Gorenjske zapičil buciko z nalepljenimi brki. Kaj brki, mustačami!

Zoran Triglav
Baffijeva bresaola z govejim pršutom se je izkazala za odlično izbiro.

Prav to namreč pomeni italijanski izraz, ki je dal najboljši radovljiški piceriji svoje ime – baffi so torej mustače, brki! In kdor pozna občasno brkatega inženirja Simona Koštomaja, svojevrstno maskoto radovljiške kulinarične scene, ve, zakaj se omenjena picerija imenuje tako. Baffi house of pizza je namreč ustanovil prav Simon in s krasnimi picami obogatil obstoječi lokal Šmeks, ki ga vodi njegov prijatelj Davor Krajnc. A zgodba ni kar tako.

Zoran Triglav
Davor Kranjc je že pred obdobjem pic vodil lokal Šmeks.

Strojni inženir Simon je bil najprej pivovar, preden je zares postal picopek. To pa je postal po tem, ko se je odpravil v Neapelj na dvotedenski tečaj v šoli Associazione Verace Pizza napoletana (AVPN Napoli). Tam je nadgradil že prej usvojene ljubiteljske veščine te plemenite obrti, nato pa se je lotil svoje lastne recepture testa, ki jo je natuhtal zares vzorno. Prišla je tista nesrečna epidemija, ki pa je imela tudi svetle plati. Predvsem smo imeli veliko časa za posebne projekte in v Šmeksu, ki stoji za lučaj šamotne opeke od radovljiške srednje gostinske in turistične šole, so zavihali rokave in privihali brke (pljunili pa niso v roke, ker je bilo takrat z odlokom prepovedano, tega pa se zaradi narave obrti držijo še danes) ter iz bara naredili picerijo. Pardon – hišo pice, ki obratuje od julija 2021. V prostor, kjer se je dalo nekoč igrati biljard, so mukoma spravili ogromno peč s certifikatom ustreznosti za napolitanske pice.

Zoran Triglav
Rok Kranjc svoje delo opravlja mojstrsko.

Ampak radovljiške mustače pravzaprav ne ponujajo prave napolitanske pice. V marsičem so si res zelo podobne, ampak so zasuknjene precej lokalno, zlasti v smislu sestavin. Tako denimo namesto bivolje mocarele uporabljajo z zlatim priznanjem nagrajeno domačo mocarelo s kmetije pr Matevž iz Reteč. Dovolj zgovorno je dejstvo, da je picerija Baffi vključena v Okuse Radol'ce! Baffi osebno, torej Simon Koštomaj, je s tem dokazal, da se pica lahko uspešno kosa z drugimi uspešnimi radovljiškimi kulinaričnimi zgodbami, kot je nekoč dejal za lokalne novice po tem, ko je gorenjsko pico nadeval z izdelki lokalnih pridelovalcev: domačo budžolo, dimljenim sirom, ohrovtom in rdečo peso … In v najboljši radovljiški ter eni najboljših gorenjskih picerij je mogoče vsak hip naročiti tradicionalno gorenjsko posebnost posmodulo! Lokalno jed iz testa z drožmi, kislo smetano, zaseko, rdečo čebulo in ocvirki! Ha, kaj pa pravite na to?!

Zoran Triglav
Baffijeva bresaola z govejim pršutom se je izkazala za odlično izbiro.

Ampak Baffi ponuja predvsem prave pice z drožmi. In to izvrstne, da jim naokoli ni para. O vsem skupaj smo v bližini peči kramljali z omenjenim Simonovim poslovnim partnerjem Davorjem Kranjcem, medtem ko je njegov brat Rok po dodelani Baffijevi tehnologiji pripravljal dišeče kolobarje nadevanega fermentiranega testa. V nekem hipu je iz peči povlekel krasno spečeno hišno krasotico, obloženo s pelati, domačo mocarelo, timijanom, česnom, svinjskimi ličnicami in češnjevimi paradižniki, začinjeno z ekstra deviškim oljčnim oljem. Tale je pa za Perota, je pribil! In v tem hipu je izza vogala pokukal – nihče drug kot Peter Prevc! Ker je bilo to le dan pred poleti v Planici, lahko rečemo, da je veliki orel na svoji zadnji tekmi zmagal vsaj malo tudi na Baffijev pogon. Kakšna čast!

Zoran Triglav
Pica Baffi - prav tista, ki jo je naročil veliki Peter!

Testo, ki pred peko fermentira od 24 do 36 ur, pripravljajo iz treh vrst hranljivih mok in s hišnimi drožmi, zato je lahko prebavljivo. To lahko potrdijo vsi člani naše delegacije. Poudariti je treba, da Baffi ob bogati ponudbi napitkov ponuja tudi svoje hišno točeno pivo, ki ga po baffijevi recepturi varijo v kamniški pivovarni Maister, naveza pa traja še iz časov, ko je bil občasno brkati inženir tam eden glavnih pivovarjev. Ta lahki ležak se poda k pici kot, no – klofuta tepcu.

Zoran Triglav
Če je le mogoče, pice oblagajo tudi z lokalnimi sestavinami.

Picerija Baffi, ki je lani kot ena prvih prejela certifikata Green key in Green cuisine Slovenia, po prijaznih cenah (od 8,20 do 13,20) ponuja deset vrst pice, od tega dve beli (brez pelatov) in dve veganski. Poleg tega še domiselne sezonske specialke kratkočasnice, pri njihovi sestavi sodelujejo z lokalnimi gostilnami in priznanimi kuharskimi mojstri! Zlasti v času Okusov Rado'lce. Na voljo so tri domače omake in nekaj dodatkov. Ob tem sta na voljo focaccia in omenjena posmodula, za navrh pa še hišna grmada s pistacijami in limono. Lokal poleg prijetne notranjosti ponuja še pokrito teraso in vrt. Uvodoma omenjena bucika seveda ostaja zapičena, saj se bomo tja gotovo še vrnili.

Zoran Triglav
Jedilnica je zračna in svetla.