Picopeki na državnem prvenstvu

Zmagala je pica z javorjevim sirupom

Carmen Leban, foto: Enchproloka
7. 2. 2024, 11.03
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 10.38
Deli članek:

Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču je v okviru Sejmov okusov GASTexpo potekalo že 11. državno tekmovanje picopekov.

Špizza -Naj picopek Slovenije
Anej Godnič iz portoroške picerije Vesuvio je pripravil verjetno najboljšo pico, a se mu je vrhunska uvrstitev izmuznila zaradi proceduralne napake. Žirija je bila žal neizprosna.

Dvaindvajset kandidatov iz vse Slovenije se je pomerilo v peki pic za naslov naj picopek. Zmagovalec bo potoval na svetovni izbor v prestolnico te kultne jedi, Neapelj. Komisijo je najbolj prepričala pica samostojnega tekmovalca Jake Valenčiča z nenavadnim dodatkom, javorjevim sirupom. Na drugo mesto se je uvrstil Jan Lever, na tretje pa Nikolina Blaževska. Med slovenskimi tekmovalci se je za naziv naj picopeka potegoval tudi Afganistanec Abdul Nazir Quadri.

Vse dni sejma je bilo na Gospodarskem razstavišču zelo živahno, še posebej v kotičku Sekcije picopekov Slovenije, kjer je bilo dogajanje ves čas pestro. Vrhunec pa je bilo državno prvenstvo picopekov. Prijavljeni tekmovalci, med katerimi so bila tudi tri dekleta, so se najprej pomerili v peki pice margerite, drugo pico pa so obložili s svojimi sestavinami, ki so jih tako kot testo prinesli s seboj.

Bravo, Jaka!

Posebnost je bilo testo Nikoline Blaževske, ki mu je dodala sipino črnilo, ki so ga priskrbeli piranski ribiči. Seveda pa je pozornost vzbudil tudi zmagovalec Jaka Valenčič, ki je pici dodal javorjev sirup. »Ta moja pica nosi s seboj zgodbo, saj je posvečena mojemu stricu Larryju, sicer Kanadčanu. Ko sta bila s teto lani na obisku, sem mu želel pripraviti pico z vsaj eno sestavino, ki spominja na Kanado, in to je bil javorjev sirup. Ideja priti na tekmovanje s tako nenavadno sestavino je bila drzna, a sem tvegal. In kot vidite, prepričal komisijo. Pici sem dodal še kočansko klobaso, ki je doma v dolini reke Reke. Priznam, da sem si močno želel medalje, ne glede na to, kakšne barve bo. Ko se je začela razglasitev, sem sprva pričakoval tretje mesto, potem drugo, prvega pa nikakor ne. Sprva niti nisem slišal, da sem zmagovalec, tako sem bil zmeden, hkrati pa zelo srečen.« Kot še pove Jaka, trenutno ne dela v piceriji. Pripravlja catering in kuha na zasebnih zabavah, lahko pa speče tudi pico, a le, če je na voljo primerna peč.

ec4c79f426d8383961ddc7349cc45ce6.jpeg

Izvrstna Jan in Nikolina

Drugouvrščeni Jan Lever se je tekmovanja udeležil že šestič. »Peka pic je moja strast in velik izziv. Za seboj imam tudi že zmago, a sem zadovoljen tudi z drugim mestom, saj je bila konkurenca izjemno močna. Všeč mi je, da smo prva tri mesta zasedli Primorci, poleg tega pa še mladi. Vidi se, da tudi v picopekarskem poslu prihajajo novi trendi. Tradicionalnim receptom namreč želimo dodati pridih sodobnosti in več drznosti.« Janove pice je mogoče poskusiti v Gostilni pri Zotlarju v Bujah.

Na tretje mesto se je uvrstila Nikolina Blaževska: »Vesela in srečna sem, da sem se uvrstila tako visoko. V picopeki sem že izkušena, a tu se vsako leto zberejo res najboljši. Ni pa preprosto tekmovati zunaj svojega delovnega okolja. Pogoji so drugačni, ne poznaš peči, vse je drugače, ne nazadnje si le v tuji kuhinji. A nič ne de, medalja je moja in strašno sem je vesela.«

c269caf86dffc4a6cd660f7cfef63562.jpeg

Aleš Rekar je vodil program in zabaval tako picopeke kot številne obiskovalce. Posebno sta se na dogodku izkazala tudi njegova desna roka, brat Damjan Rekar, ter njegov sin Brin, ki je že pravi picopekarski mojster.

Služba: picopek

Obljubljajo, da bodo tradicijo nadaljevali in da bo program prihodnje leto še bolj pester. Kot poudarjajo, so program lahko izpeljali ob podpori številnih sponzorjev. Aleš Rekar, sicer picopek iz picerije Peruzza, ki je v boj poslala tudi svojo picopekinjo Zalo Struna, je ob tej priložnosti opozoril na težavo, da se tudi v slovenskih picerijah soočajo s pomanjkanjem kadra. »Pozivam vse, ki jih to delo zanima, naj se oglasijo v kateri od picerij, kjer jih bodo sprejeli z odprtimi rokami. Pica je jed, ki je osvojila svet, a danes ni več hrana za reveže. Picopeki imajo zato še toliko bolj odgovorno nalogo, da strankam ponudijo le najboljše.«

Fotografije z državnega prvenstva Naj picopek Slovenije 2024

Tekmovalci državnega prvenstva Naj picopek Slovenije