So kaj ugotovili?

Švedi zaključili preiskavo eksplozij na plinovodih Severni tok

S.R.
7. 2. 2024, 10.54
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 12.23
Deli članek:

Švedsko tožilstvo je danes naznanilo, da prekinjajo preiskavo eksplozij na plinovodih Severni tok 1 in 2, saj da ta ni v njihovi pristojnosti.

Profimedia
/

Spomnimo, na plinovodih, zgrajenih za pretok ruskega plina v Nemčijo, je septembra lani odjeknilo več eksplozij, pri čemer se je v ozračje sprostila večja količina metana. Preiskovalci so hitro ugotovili, da sta oba plinovoda poškodovana na več mestih in da je šlo za sabotažo. Pozneje se je začelo pojavljati vse več indicev, da bi lahko za sabotažo stali akterji, povezani z Ukrajino.

Iz švedskega tožilstva so danes sporočili, da so prišli do sklepa, da za preiskavo švedski organi »niso pristojni« in da posledično preiskavo zaključujejo. Državni tožilec Mats Ljungqvist je dejal, da je bila preiskava »sistematična in temeljita,« a da upoštevajoč ozadje trenutnega stanja preiskava ni v prisojnosti Švedske. Po njihovih navedbah v okviru preiskave niso ugotovili ničesar, kar bi kazalo, da so v sabotažo vpleteni Švedska ali švedski državljani. Medtem so iz švedske obveščevalne agencije Sapo navedli, da sabotaža ni bila usmerjena proti Švedski in ni predstavljala grožnje nacionalni varnosti, poroča STA.

»Nemška preiskava se nadaljuje, zaradi tajnosti v mednarodnem pravnem sodelovanju pa tega sodelovanja ne morem podrobneje komentirati,« je poudaril Ljungqvist. Dodal je še, da je bilo sodelovanje plodno in da so nemškim organom predali vse dokaze iz svoje preiskave.

Ločene preiskave v zadevo so sicer uvedle tri države, in sicer Švedska, Danska in Nemčija, na kakršne koli uradne ugotovitve pa se še vedno čaka, pri čemer vse tri države morebitne izsledke skrbno skrivajo.