Zdaj je znano, za kaj gre

FOTO: Izvlekli nenavaden »cevast predmet,« ki so ga opazili ob plinovodu Severni tok

S.R.
29. 3. 2023, 18.05
Posodobljeno: 29. 3. 2023, 21.58
Deli članek:

Iz danske agencije za energijo (Energistyrelsen) so sporočili, da predmet, ki so ga našli v bližini plinovoda Severni tok 2, ne predstavlja varnostne grožnje. Da gre zgolj za bojo.

Forsvarsministeriet
Izkazalo se je, da ne predstavlja varnostne grožnje.

Predmet, ki so ga pred približno dvema tednoma opazili ob še edini nepoškodovani cevi obeh plinovodov, je včeraj z morskega dna izvlekla danska mornarica. Kot je znano, plinovoda Severni tok 1 in 2 sestavljajo skupaj štiri cevi. Na treh ceveh so septembra lani odjeknile eksplozije, ki so povzročile uhajanje plina. Sledil je mednarodni incident, saj so vsi deležniki hitro ocenili, da je šlo za sabotažo. Odgovorov na vprašanje, kdo jo je naročil in kdo izvedel, še ni. Različni akterji so v mesecih po eksplozijah s prsti kazali drug na drugega, glede na zadnje znane izsledke nemških preiskovalcev pa gre krivca iskati na ukrajinskih tleh.

Kot smo že poročali, so danske oblasti so pred slabima dvema tednoma sporočile, da so med pregledom edine nepoškodovane cevi opazili »predmet cevaste oblike s premerom 10 centimetrov, ki iz morskega dna štrli približno 40 centimetrov v višino.« »Da bi ugotovili naravo tega predmeta, so se danske oblasti odločile, da ga s pomočjo danskega obrambnega ministrstva izvlečemo.« Dodali so, da so k sodelovanju v operaciji povabili tudi upravljavca plinovoda, družbo Nord Stream 2 AG s sedežem v Švici, sicer pa v lasti ruskega energetskega velikana Gazprom. Med včerajšnjo operacijo, ko so predmet izvlekli iz globine 73 metrov, je bil tako prisoten tudi predstavnik te družbe.

Danes so iz danske agencije za energijo, ki deluje pod okriljem ministrstva za podnebje, energijo in javne službe, sporočili, da je njihova preiskava pokazala, da gre za »prazno pomorsko dimno bojo, ki se uporablja za signalizacijo. Predmet ne predstavlja varnostnega tveganja.«

Forsvarsministeriet
Šlo je le za bojo.