Povabili Ruse

Ob edini nepoškodovani cevi plinovodov Severni tok opazili nenavaden »cevast predmet«

S.R.
24. 3. 2023, 08.42
Posodobljeno: 24. 3. 2023, 08.55
Deli članek:

Danske oblasti so k sodelovanju v operaciji, v okviru katere bodo predmet poskušali izvleči, povabile tudi upravljavca plinovoda, družbo Nord Stream 2 AG, ki je v lasti ruskega Gazproma.

Profimedia
Vsak od obeh plinovodov vključuje po dve cevi. Od skupno štirih cevi so bile poškodovane tri.

Danski in švedski preiskovalci, ki preiskujejo septembrske eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2, še vedno niso postregli s kakršnimi koli ugotovitvami, ki bi kazale na morebitnega krivca za ta odmeven mednarodni incident. So pa v obeh državah prepričani, da je šlo za sabotažo. Na plinovodih Severni tok 1 in 2, ki povezujeta Rusijo in Nemčijo ter skupno vključujeta štiri cevi, so odjeknile tri eksplozije. Ena od štirih cevi je tako ostala nepoškodovana.

Danske oblasti so prejšnji teden sporočile, da so med pregledom edine nepoškodovane cevi opazili »predmet cevaste oblike s premerom 10 centimetrov, ki iz morskega dna štrli približno 40 centimetrov v višino.« »Da bi ugotovili naravo tega predmeta, so se danske oblasti odločile, da ga s pomočjo danskega obrambnega ministrstva izvlečemo,« so v včerajšnji izjavi za javnost pojasnili v danski agenciji za energijo (Energistyrelsen), ki deluje pod okriljem ministrstva za podnebje, energijo in javne službe. Dodali so, da so k sodelovanju v operaciji povabili tudi upravljavca plinovoda, družbo Nord Stream 2 AG, ki ima sedež sicer v Švici, a je v lasti ruskega energetskega velikana Gazprom. Prve ocene po navedbah agencije sicer kažejo, da »predmet ne predstavlja neposrednega varnostnega tveganja.«

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer pred tednom dni tudi sam spregovoril o nenavadnem predmetu na območju plinovodov, poroča tiskovna agencija Reuters. Po njegovih navedbah je ena od ladij, ki jih najema Gazprom, približno 30 kilometrov od mesta ene od eksplozij zaznala anteni podoben predmet. Ni sicer znano, ali je govoril o istem cevastem predmetu, ki ga bodo poskušale izvleči danske oblasti.