Povezava z oblastjo?

Ameriški obveščevalci našli krivca za sabotažo na plinovodu Severni tok, Nemci razkrivajo še več

G.G.
7. 3. 2023, 18.39
Posodobljeno: 7. 3. 2023, 19.53
Deli članek:

Eksplozije na plinovodih Severni tok 1 in 2 septembra lani so bile sabotaža. Na Zahodu so dolgo prst uperjali v Moskvo, nove ugotovitve ameriških obveščevalcev pa kažejo na storilce iz drugega tabora.

Profimedia
Po seriji eksplozij 26. septembra lani je plin uhajal v morje v bližini danskega otoka Bornholm.

Sabotažo na plinovodih, ki so bili zgrajeni za prenos ruskega plina v Evropo, so delo proukrajinske skupine, izsledke ameriških obveščevalcev navaja New York Times. Kdo so člani ti skupine, kakšni natančno so njihovi cilj, ni dovolj jasno, dejstvo pa je, da gre za nasprotnike ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Na jahti sledi enakega eksploziva

Še več podrobnosti imajo nemški preiskovalci. Več nemški medijev, med njimi ARD in SWR, je poročalo, da so identificirali jahto, ki jo je uporabljala skupina saboterjev. Ukrajinska državljana sta jahto najela pri podjetju, ki je registrirano na Poljskem, je pa v lasti dveh Ukrajincev. V tajni operaciji je bilo udeleženih šest oseb. Njihove narodnosti niso znane, poleg kapitana so bili na krovu štirje izurjeni potapljači in zdravnica. Uporabljali so lažne potne liste, s katerimi so se izkazali pri najemu jahte. Preiskovalci so kasneje na jahti našli sledi eksploziva, ki je bil uporabljen pri razstrelitvi plinovoda. ARD še poroča, da je obveščevalna služba ene od zahodno evropskih držav že jeseni več evropskih državam sporočila, da so bili na delu ukrajinski komandosi.

Ni sicer dokazov, da bi za sabotažo stal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ali kdo od njegovih najožjih sodelavcev. Ukrajinske oblasti so vrsto let nasprotovale projektu. Zato, ker bi ogrozil nacionalno varnost Ukrajine, so govorili v Kijevu, potiho pa so vsi vedeli, da zato, ker bi plinovodi zaobšli Ukrajino, ki tako kot nekakšen posrednik ne bi imela več vpliva na trgovanje med Rusijo in Evropo, zlasti Nemčijo.

Doslej so vsi zanikali odgovornost za sabotaža Severnega toka. Tako tisti, ki so plinovodu najbolj ostro nasprotovali, Ukrajina in ZDA, kot Rusija, ki so ji nekateri očitali, da bi lahko s tem še povečala pomanjkanje plina v Evropi.

Švedsko tožilstvo je konec novembra lani po opravljenih preiskavah potrdilo, da je šlo za sabotažo, saj so v bližini plinovodov našli sledove eksploziva. Kdo je storilec, še niso odkrili. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je bil zadovoljen, da ugotovitve potrjujejo stališče, ki ga je po eksplozijah zavzela Rusija, in sicer, da gre za teroristično dejanje.

Na drugi strani je zveza Nato že konec septembra lani napovedala odločen odgovor zavezništva na vse napade na kritično infrastrukturo svojih članic. Kaj to pomeni v tem primeru, ko vse kaže, da je napad delo proukrajinske skupine?