Pivski namig

Kaj ob pici natočiti v kozarec

Vinko Vodovnik
7. 2. 2024, 09.28
Posodobljeno: 7. 2. 2024, 10.36
Deli članek:

Hrustljavo testo, aromatična paradižnikova omaka, kremasto raztaljena mocarela … Ampak katero pijačo postreči ob slastni pici?

Pizza Pairings © SOMM TV
Ob pici še zdaleč ne prija le pivo. Pravzaprav je vino ali penina še boljši izbor.

Precej klasična izbira je zlasti v naših krajih pivo. Obstaja pa še vrsta drugih napitkov, ki lahko vašo izkušnjo s pico dvignejo na višjo raven. Denimo vina, penine in koktajli, da mineralnih vod niti ne omenjamo. In če se someljeji ogromno ukvarjajo s kombiniranjem vina z izbranimi vrhunskimi jedmi, zakaj ne bi tega počeli še s pico, ki se vse bolj uvršča med gurmanske specialitete. In to ne le z vinom.

73336b07e5baf91a34fc612eacd209ed.jpeg

Pivo je klasična pijača, ki si jo pogosto privoščimo ob pici. Mehurčki v pivu pomagajo preseči mastnost sira, medtem ko grenkoba lahko uravnoteži sladkost paradižnikove omake. Pri izbiri piva, ki ga postrežemo ob pici, je treba upoštevati nekaj stvari. Ob pici z močnimi okusi, denimo z bogatimi mesnimi nadevi, je hmeljasta IPA odlična izbira. Če si privoščimo lažjo pico, denimo margerito, zelenjavno, z gobami ali s kuhanim pršutom, je ležak oziroma plzensko pivo krasna spremljava.

V Italiji in vse bolj tudi drugod se ob pici pogosto pije vino. Pri tem je težo vina modro ujeti s težo pice. Na primer lahka vina, kot je sivi pinot, se dobro ujemajo z margerito, vina polnega telesa, kot je cabernet sauvignon, pa s picami z aromatičnimi mesnimi nadevi. Še posebno se k večini pic prileže suh prosecco ali katera druga čim bolj suha penina. Navsezadnje tudi kakovosten špricar z dobro malvazijo.

1dbd58c15fc86d17824feb19f7dd2786.jpeg

Včasih pa si ob pici zaželimo česa malce drugačnega. Poskusimo s koktajli, kot je že nekaj časa v trendu v Italiji! Tudi tu velja težje, močnejše koktajle upariti s prav takšno pico. K lažjim različicam pa se bo poleg že dobro znanega aperola neverjetno prilegel limoncello spritz iz limonovega likerja, prosecca in mineralne vode.

Limonov liker je sladek in kisel hkrati, kar se odlično ujema z mehurčki prosecca in mineralne vode, da nastane osvežilna in lahka pijačo, ki je idealna za vsako priložnost, zlasti za vroče poletne dni. Z njim pa ne moremo udariti mimo niti v sivih zimskih dneh, saj nas s svojo svetlo rumeno barvo spominja na sončne dni in s tem izboljša razpoloženje. Privoščimo si ga z rezino limone in listkom mete.

Seveda se ob pici priležejo tudi številne brezalkoholne pijače. Pri tem se velja izogibati presladkim izbiram, ki nam lahko zameglijo izbrane arome pice, odlično pa se obnese sveže odprta mineralna voda, ki se podobno kot pivo kosa z bogatostjo sira in uravnoteži arome paradižnikove omake. Dobro se obneseta tudi limonada in ledeni čaj.