Letala

Zakaj letala ne letijo preko Himalaje?

M.G.
13. 12. 2023, 21.44
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 21.47
Deli članek:

Območje Tibeta, kjer kraljuje najvišje gorovje na svetu, Himalaja, je območje preko katerega skorajda nikoli ne letijo potniška letala. Vas zanima zakaj?

Profimedia
(slika je simbolična)

Mnogi ljudje radi ljubiteljsko spremljajo lete letal na spletni strani Flightradar (www.flightradar24.com), ki v realnem času prikazuje informacije o letih vseh večjih letal na svetu. Če ste z miško kdaj zadrsali proti Kitajski, boste opazili nekaj nenavadnega. Začuda nobeno letalo ne leti preko Tibeta oz Himalaje proti zahodu, čeprav bi to dostikrat bila najkrajša pot. Himalajsko gorovje je visoko, vendar višina gorovja zagotovo ne bi smela biti ovira, da letala ne bi zmogla leteti preko, tako se mora razlog skrivati drugje.

(zajem slike, Flightradar.com)
Na sliki iz Flightradarja je lepo vidno, da nobeno letalo ne leti preko Himalaje.
Glavni, a ne edini, razlog je, da če v letalu pride zaradi kakršnegakoli razloga do izgube pritiska v kabini letala, bo skušal pilot letalo takoj s pomočjo avtopilota čim hitreje spustiti pod nadmorsko višino 4000 metrov, kjer je zračni tlak že zadosten, da prepreči resne zdravstvene težave zaradi hipoksije. Drži, da se v primeru izgube pritiska v kabini, takoj s plošče nad vami spustijo kisikove maske, a kaj, ko imajo v sebi običajno samo za 20 minut kisika, v takšnem času pa ne boste preleteli celotne Himalaje. Problem je, da kadar letalo leti čez t.i. streho sveta, kakor tudi poimenujemo Himalajsko planoto, se le to zaradi visokega terena preprosto ne more spustiti pod višino 4000 metrov, ker bi to pomenilo, da bi se zaletelo v tla.

Drugi razlog tiči v tem, da če pride do kakršnekoli okvare, letalo na tem območju nikakor ne more računati na to, da bi lahko kje zasilno pristalo. Poleg tega, če slučajno odpove eden od dveh motorjev (pri letalih z dvema motorjema), se mora letalo spustiti do določene nadmorske višine, da lahko varno leti dalje, kar pa mu je zaradi narave terena v Himalaji zopet onemogočeno brez, da bi naredilo samomor.