Zanimivosti

Praznični sejmi v naši okolici

Vsebino podpira: Petrol d. d.
12. 12. 2023, 07.38
Deli članek:

Veseli december se je že začel, po trgovinah že doni božična glasba in končno je napočil čas, da po evropskih mestih zadiši po kuhanem vinu in cimetu. Praznični sejmi so nepogrešljiv del božičnega časa in stoletna tradicija, ki razveseljuje in privablja na milijone obiskovalcev ob blizu in daleč.

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Kam jo lahko ta december mahnete na enodnevni ali vikend izlet? Imamo zanimive predloge. Za dober začetek in nadaljevanje poti pa ne pozabite preveriti razmer na cesti in poskrbeti, da imate za pot dovolj visokokakovostnega goriva, kot je gorivo Q Max iz Petrola, ki bo omogočilo optimalno delovanje vašega motorja tudi v zimskih razmerah in ga ščitilo pred najrazličnejšimi vplivi.

AVSTRIJA

Dunaj

Na Dunaju so že prižgali praznične luči, ki jih letos poganja le elektrika, pridobljena iz obnovljivih virov. Največji božični sejem lahko najdemo pred mestno hišo, sicer pa bo letos na Dunaju kar 14 adventnih sejmov s skupno 777 stojnicami. Cena kuhanega vina je sicer zasoljena, a december je le enkrat letno, zato si privoščite (če niste voznik, seveda) vsaj en praznični »živeli« sredi avstrijske prestolnice.

Gradec

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Tudi v Gradcu bo na glavnem trgu stalo praznično drevo s 25.000 lučmi. V mestu je več kot deset sejmov, kjer boste zagotovo slišali tudi slovensko govorico, saj je graški sejem med Slovenci zelo priljubljen.

Salzburg

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Salzburg, mesto vélikega Mozarta, je očarljivo v vseh letnih časih, posebno vzdušje pa se v tem kraju razvije prav decembra. Letos je osrednji sejem s 100 stojnicami odprt od 23. novembra do 1. januarja.

Celovec

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Celovec je vsako zimo zelo praznično razpoložen, posebno pa so očarljive lučke okoli Vrbskega jezera. Če ga obiščete z otroki, je skoraj obvezno obvezno drsanje v središču mesta, kjer vse diši po klobasah, piškotih, čaju in kuhanem vinu.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

NEMČIJA

Dresden in Dortmund

Tudi Nemčija je znana po svojih prazničnih sejmih, med njimi je najstarejši v Dresdnu. Sejem na dresdenskem Striezelmarktu bo letos potekal že 589. leto in je odprt od konca novembra. Največje božično drevo pa naj bi bilo letos postavljeno v Dortmundu, kjer so sejem odprli 1. decembra.

München in Nürnberg

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

V prazničnem Münchnu si obvezno privoščite belo klobaso, ki v okusu ne zaostaja za nobeno »domačo«. Enega bolj znamenitih božičnih sejmov pa gosti Nürnberg, kjer so letos prvič organizirali tudi otroški sejem.

Berlin

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

V praznično zimsko podobo je že od konca oktobra zavit del nemške prestolnice Berlin, kjer diši po svežih vafljih in kuhanem vinu. Do 26. novembra so se ti sejmi imenovali »zimski« sejmi, odslej pa jim že pravijo »božični«.

HRVAŠKA

Zagreb

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Ne pozabite na Zagreb, ki zadnja leta prejema največ pohval za svoj praznični sejem, posebno navdušenje pa vlada nad velikim drsališčem. Tudi v Zagrebu so cene na decembrskih sejmih zasoljene, a so v resnici najlepše stvari zastonj: sprehod skozi staro mesto in občudovanje lučk, pa tudi vroča čokolada s smetano bo v kakšni stranski ulici ugodna. Priporočamo pa obisk med tednom, ko je gneča manjša in vzdušje še bolj praznično.

SRBIJA

Novi Sad

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Če ste bili že večkrat v Beogradu, decembra obiščite čudoviti Novi Sad, ki tradicionalno vstopi v praznično vzdušje v začetku decembra, ko se osrednje ulice spremenijo v pravljične pokrajine, okrašene z novoletnimi lučkami. Tako kot iz božičnih filmov so »srbske Atene« nepogrešljivo mesto za ustvarjanje spominov. Glavni mestni trg bo tudi letos dodatno popestril festival bonbonov, tort, pesmi in nasmehov – »Novosadski Zimzoland«, ki bo letos potekal do 26. decembra. Ta božični sejem je tudi prava mala oaza idej za darila, s katerimi lahko razveselite svoje najdražje. Praznično magijo Novega Sada je mogoče občutiti na več lokacijah. Tudi pred trgovskim centrom Promenada namreč vse do 10. januarja 2024 poteka zimski festival »Božične čarovnije«.

ITALIJA

Benetke

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Benetke na vsakem vogalu prevevata zgodovina in veličina, zato ni čudno, da so tudi decembra čarobne in mistične. Takrat lahko na vsakem koraku in v vsaki izložbi občudujete jaslice vseh oblik in velikosti. V adventnem času so beneški trgi, kanali in ozke uličice praznično okrašeni, a nikakor kičasti. Na trgu svetega Marka obiskovalce pričaka božično drevo s tisočerimi lučkami, pred njim pa je dolga vrsta za fotografiranje. Božični sejmi so odprti do 6. januarja, to pa je hkrati tudi obdobje, ko se na trgu odvijajo številni koncerti in prireditve za otroke in odrasle. Božične stojnice lahko najdete na naslednjih lokacijah: Campo San Polo, Campo S. Bartolomeo, Campo San Salvador in Campo San Luca ter Campo Manin. Obvezno si privoščite mandljeve piškote in sladki panetone.

Gremo? Gremo!