Zanimivosti

Poiščite Slovenijo na dlani

Vsebino podpira: Petrol d. d.
13. 12. 2023, 13.32
Posodobljeno: 14. 12. 2023, 08.39
Deli članek:

V Sloveniji je veliko razglednih stolpov, ki omogočajo občudovanje lepot in številne, edinstvene poglede na raznolike pokrajine. Zakaj ne bi svojega dne začinili z izletom do enega od čarobnih razglednih stolpov, ki se dvigujejo v višave nad našim živopisanim koščkom zemlje?

Petrol d. d.

Predstavljajte si: zavijanje po slikovitih cestah, ki vodijo stran od urbanih središč, nato pa prijeten, nezahteven pohod do vrha, kjer se odpre spektakularen panoramski pogled. To je popoln recept za odklop od vsakdanjika in polnjenje baterij s čudovitimi utrinki narave.

Vinarium: kjer se dotaknete neba

Vinarium v Lendavskih goricah je 53,5 metra visok stolp, ki ponuja osupljiv razgled na štiri države in reko Muro. Na vrh se lahko podate z dvigalom ali po stopnicah, ki vodijo do vrha. Tam vas čaka nepozaben razgled! Odpiralni čas stolpa je prilagojen letnim časom, se pa tja splača v vseh mesecih leta.

Rogla: med krošnjami do nebesnih razgledov

Petrol d. d.

Rogla je znana po svoji slikoviti naravi in smučarskih priložnostih, a ponuja tudi edinstveno doživetje z razglednim stolpom in potjo med krošnjami. Pot je dolga približno 1000 metrov, hodili boste med krošnjami dreves, ob koncu pa jih čaka zabaven spust po 40-metrskem toboganu. Pot je odprta glede na sezono, obisk pa je prava pustolovščina za vse starostne skupine.

Gonjače: kjer sonce zahaja za čudovitimi griči

Petrol d. d.

Razgledni stolp Gonjače v idiličnih Goriških Brdih je ena izmed najlepših razglednih točk v Sloveniji. Stoji na 321 metrov visokem hribu Mejniku nad vasjo Gonjače. S 23 metri višine in 144 stopnicami stolp sicer ni najvišji, a njegova odlična lokacija nudi čudovit razgled od Brd do Julijskih Alp, Furlanske nižine, Dolomitov, Tržaškega zaliva, Krasa in Vipavske doline. Obisk stolpa je brezplačen in možen skozi vse leto. Privoščite si sončni zahod nad griči!

Stolp ljubezni: visoka romantika na Kozjanskem

Petrol d. d.

Na Kozjanskem se v srcu narave dviga Stolp ljubezni, najvišji leseni razgledni stolp v Sloveniji. Ta 25,9 metra visok stolp je postavljen na severovzhodnem vrhu Velikega Špička, najvišji točki hriba Žusma. Njegovo ime izvira od bližnje cerkve, posvečene sv. Valentinu, zavetniku zaljubljencev. Po 116 stopnicah se povzpnite na vrh, kjer se odpre panoramski razgled na okoliško pokrajino.

Razgledni stolp na Rašici: miren kotiček blizu mestnega vrveža

V bližini Ljubljane se nahaja Razgledni stolp na Rašici, priljubljena točka za ljubitelje narave in pohodništva. Ta 17 metrov visok stolp ponuja pobeg od mestnega vrveža in širok razgled na večji del osrednje Slovenije, vključno z Ljubljansko kotlino in Kamniško-Savinjskimi Alpami. Stolp, dostopen po 84 stopnicah, je idealna destinacija za tiste, ki iščejo mir in lepote narave v neposredni bližini prestolnice.

Zgodovinski pogledi: od cerkvenih zvonikov do grajskih stolpov

Petrol d. d.

Tudi če vas mikajo še bolj edinstveni in arhitekturno pestri razgledi, boste v Sloveniji našli vse. 58 metrov visok zvonik cerkve Sv. Treh Kraljev nad Benediktom nudi resnično impresiven pogled, ki zajema širno pokrajino Slovenskih goric. 60 metrov visok zvonik cerkve sv. Kancijana v Kranju ponuja čudovit pogled na staro mestno jedro in okoliške gore.

Poleg cerkvenih stolpov so sijajna izbira za čudovite razglede grajski stolpi. S Knežjega dvora v Celju boste z 32,10 metrov s pogledom zajeli starodavno mesto Celje. Vreden obiska je tudi stolp gradu Sevnica, visok 16 metrov in s čudovitim razgledom na Savo in slikovito sevniško pokrajino.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Slovenija se lahko pohvali s številnimi drugimi razglednimi stolpi, ki so raztreseni po celotni državi. Vsak ponuja edinstven pogled in doživetje. So mirni kotički za sprostitev ali zgodovinski sprehod skozi čas – nekaj za vsakogar. Zato le napolnite baterije fotoaparata, poskrbite za zalogo goriva za pot in se podajte na raziskovanje – odkrijte in uživajte v veličastni lepoti razgledov po Sloveniji. Z visokokakovostnim gorivom Q Max iz Petrola mu tudi v hladnejših mesecih zagotavljate optimalno delovanje in zaščito ključnih delov motorja, manjša poraba pa pomeni tudi nekaj več prevoženih kilometrov. Gremo na pot, gremo v višave!

Vsebino podpira: Petrol d. d.