Klimatologinja

Kajfež Bogataj: Izkupiček COP28 pušča na cedilu tudi mlado generacijo

A.S./STA
13. 12. 2023, 13.33
Posodobljeno: 13. 12. 2023, 13.36
Deli članek:

V dogovoru, danes potrjenem na podnebni konferenci ZN (COP28) v Dubaju, klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj ne vidi nič zgodovinskega. Da bi lahko uporabili to besedo, bi moralo besedilo vključevati pravno obvezujoče konkretne zaveze, opredeljene z številkami in časovnico, je ocenila. Izkupiček na cedilu pušča tudi mlado generacijo, je dodala.

Sa. R.
Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj

"Že 30 let se točno ve, da je opustitev fosilnih goriv edina rešitev podnebne krize," se je na izkupiček letošnje podnebne konference za STA odzvala klimatologinja. Predstavniki držav so namreč danes soglasno potrdili nov dogovor, ki prvič doslej vključuje fosilna goriva, a le v smislu prehoda od fosilnih goriv v energetskih sistemih, ne pa tudi v smislu njihove odprave.

"Da bi lahko uporabili besedo zgodovinsko, bi moral dogovor vsebovati pravno obvezujoče konkretne zaveze, opredeljene z številkami in časovnico do leta 2030 ali vsaj do leta 2050. Manjka tudi jasen nastavek, da morajo izpusti upadati že po letu 2025," je kritična Kajfež Bogataj.

Sprejeto besedilo vidi kot rešitev pogajanj v Dubaju, da ta ne bi izpadla kot "totalen neuspeh", ne pa kot rešitev za planet, je zapisala. 

Glede priznavanja vloge "prehodnih goriv" in opustitve uporabe premoga za proizvodnjo energije brez tehnologij zajema ogljika je ocenila, da je treba navedbo razumeti kot odprta vrata povečevanju uporabe plina, ki naj nadomesti zlasti premog, recimo v termoelektrarnah. "Za to so si plinski lobiji prizadevali že od Glasgowa naprej," je izpostavila.

Dogovor v Dubaju po njenih besedah žal odpira tudi vrata precej nepreizkušenim tehnologijam zajemanja in shranjevanja ogljikovega dioksida. "Te so poleg okoljskih tveganj tudi drage in energijsko potratne. Denar bi bil bistveno bolje uporabljen za povečevanje energetske učinkovitosti ali za razvoj neogljičnih virov energije," je prepričana Kajfež Bogataj.

Klimatologinja se pridružuje mnenjem, da izid dubajske konfrence pušča na cedilu ne le otoške države in države k razvoju, ampak tudi celotno mlado generacijo. "Po tiho namreč legitimira nadaljevanje vedenja zadnjih nekaj desetletij. To pomeni, da se bo družbena neenakost ekstremno povečala, kar bo okrepilo politične razprtije in pomanjkanje zaupanja," se boji. Opozorila je še, da lahko to povsem onemogoči reševanje podnebnih tveganj ter zaradi vročine, suše, poplav, izpada pridelka in propadanja gozdov vodi v zmanjšanje blaginje tako v revnih kot bogatih državah.