Otroška posteljica

Ko se otroci selijo v svojo spalnico in svoje malo kraljstvo

MK
17. 12. 2023, 10.55
Posodobljeno: 18. 1. 2024, 09.05
Deli članek:

Dojenčki so mala nebogljena bitja, odvisna od staršev. Zato ni nič nenavadnega, če je staršem na začetku težko odložiti otroka v otroško posteljico ali ga premestiti v drugo sobo.

Dreamstime
Sprva lahko otroku dovolite, da zaspi v vaši postelji, nato pa ga mirno prestavite v njegovo posteljo.

Nekateri menijo, da je bolje, če otrok spi skupaj s starši, vendar se potem ta navada lahko zavleče tudi za več let. Najprej je treba otroka navaditi na spanje v svoji posteljici, šele nato je čas za selitev v lastno sobico. Vprašanje, ki se pri tem pojavlja, pa je seveda, kako to storiti, da bo tako otroku kot staršem čim lažje. Ponujamo nekaj nasvetov, da bo prehod lažji tako zanj kot za vas.

Pod svojo odejo

Sprva lahko otroku dovolite, da zaspi v vaši postelji, nato pa ga mirno prenesite v njegovo posteljo. Otroško posteljico imejte nekaj časa v svoji spalnici, da bo otrok čutil, da ste ob njem. Za začetek lahko spi v svoji posteljici le med popoldanskim spanjem, da se bo lažje in hitreje navadil. Ko pa otroka zvečer odložite v njegovo posteljo, ostanite nekaj časa ob njem ter nato počasi in potiho odidite. Vpeljite rutino: pred spanjem mu vsak večer preberite pravljico. Pogoj, da jo preberete, naj bo, da otrok med poslušanjem leži v svoji postelji. Če joka, ga vzemite v naročje in pomirite, nato pa ga položite nazaj v njegovo posteljico. Tako se bo naučil, da boste prišli, če vas bo potreboval, tudi če spita v ločenih posteljah. Otrok naj ima v bližini posteljice prižgano nočno lučko, ki ga bo pomirila in mu pregnala strahove.

Dreamstime
Lahko si omislite elektronsko varuško (baby monitor), da boste imeli otroka na očeh.

Na »svojem«

Če je otrok navajen spati v svoji posteljici, ga lahko že poskusite navaditi na spanje v lastni sobici. Strokovnjaki menijo, da je najprimernejši čas za to, ko otrok dopolni šest mesecev. Vprašanje, ki se tu najpogosteje pojavlja, je, na kakšen način otroka »preseliti«. Ko se boste odločili za selitev, je najpomembnejše, da vztrajate, sicer boste otroka le zbegali. Pripravljeni pa bodite na to, da boste najverjetneje zdaj ponoči vstajali in se sprehajali iz spalnice v otroško sobo in nazaj. Lahko si omislite elektronsko varuško (baby monitor), da boste imeli otroka pod nadzorom. Nekatere elektronske varuške omogočajo, da otroka pomirite s svojim glasom, ne da bi vam bilo za to treba vstajati iz postelje. Nekaterim otrokom pa je lažje, če skupaj z njimi v sobi spi tudi eden izmed staršev. Morda si lahko v otroško sobico postavite ležalnik ali na tla položite vzmetnico, da boste lahko prve dni spali ob svojem malčku. Tako mu boste bližje fizično in čustveno, saj bo čutil, da ste ob njem. Ideja, da bi spali v njegovi postelji (če je to seveda fizično mogoče), pa ni najboljša, saj se bo tako otrok preveč navezal na vas in vas bo hotel imeti ob sebi vsak večer in ponoči.

Malo otroško kraljestvo

Sobica bo še vabljivejša in otrok si bo želel bivati v njej, če jo boste uredili oziroma opremili tako, da bo zanj karseda zanimiva, poleg tega pa še praktična. Malčki se večino časa igrajo na tleh, zato po tleh pogrnite mehke penaste sestavljanke ali druge obloge. Cenejša različica od omenjenih sestavljank je na primer kopalniška preproga, ki jo lahko kupite kar na metre.

Kotiček za ustvarjanje

Če vaš malček rad ustvarja, v svoji sobici potrebuje tudi ustvarjalni kotiček. To pomeni mizico, stolček in pripomočke za ustvarjanje, kot so barvice, papir, šablone. Ti pa naj bodo pospravljeni v posebej za to namenjenih škatlah ali predalih.