Zanimivosti

Kje v Sloveniji si lahko ogledate žive jaslice in božične zgodbe?

Vsebino podpira: Petrol d. d.
17. 12. 2023, 08.56
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 08.56
Deli članek:

Jaslice so priljubljen simbol božiča in decembrskih praznikov. Njihova zgodovina je stara stoletja. Sicer izhaja iz krščanskega izročila, a se zadnja leta vse več ljudi trudi to kulturno dediščino postaviti na ogled občudovalcem.

Foto: Petrol d. d.

Prve žive jaslice je leta 1223 v italijanski Umbriji postavil Frančišek Asiški, razvile pa naj bi se iz duhovnih iger v 11. stoletju. Na Slovenskem so prve jaslice postavili leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani, od koder so se potem širile v druge cerkve, hiše plemičev in v 19. stoletju v kmečke domove, zdaj pa tudi na ledene slapove in drugam.

Tudi letos bodo med božičem in svečnico zaživele jaslice v vseh oblikah. Po cerkvah bodo na ogled »klasične« jaslice, marsikje pa si bo mogoče ogledati žive jaslice, med drugim že 33. leto v Postojnski jami. 

Poglejmo, kje v Sloveniji postavijo najbolj zanimive in najbolj žive jaslice. Preden se odpravite na pot do njih, pa poskrbite, da boste tja in nazaj prišli varno. V paket varnosti in udobja spada tudi visokokakovostno gorivo, kot je gorivo Q Max iz Petrola.

Žive jaslice v Postojnski jami

Letos si lahko od 25. do 30. decembra že 33. po vrsti ogledate žive jaslice. Ta imenitna prireditev se odvija v najlepših podzemnih dvoranah, ki jih krasijo stalagmiti in stalaktiti čarobne Postojnske jame. To bo zagotovo prelepo doživetje za vso družino.

Žive jaslice v Tržiču

Prireditev 22. in 23. decembra v Tržiču obuja stare običaje ob praznovanju božičnih praznikov, po uprizoritvi božične zgodbe najmlajše razveseli eden od dobrih mož, ki poskrbi za animacijo in obdaritev. Božično zgodbo so letos pripravili v Kulturnem društvu Kruh in v Osnovni šoli Križe.

Foto: Petrol d. d.

Božična pravljica v Termah Snovik

Božična pravljica z živimi jaslicami se bo v najvišje ležečih termah v Sloveniji, v Termah Snovik, zgodila 26. decembra. Predšolski otroci imajo ogled brezplačen.

Žive jaslice v Pravljičnem gozdu Rdeča kapica

Pravljični gozd v okolici Ptuja od 26. do 30. decembra vsak dan ponuja vso čarobnost pravljičnih lučk. Žive jaslice si lahko ogledate od 17. do 18. ure. Lahko se sprehodite tudi po okrašeni, kilometer dolgi gozdni potki, kjer je 11 božično okrašenih pravljičnih hišic. Otroci lahko tudi hranijo živali.

Vipavski križ – božična zgodba na Glavnem trgu

V Vipavskem Križu vaščani postavijo jaslice na prostem, na Glavnem trgu, pred svojimi domovi ali v oknih, ki gledajo na ulico. Sprehod po ulicah tega majhnega srednjeveškega mesteca je v tem času izjemno doživetje. Vstop je prost. Od 21. do 30. decembra pa ponujajo tudi možnost vodenih ogledov mestnih jaslic ali ogled jaslic v grajski kleti. Božična zgodba z živimi jaslicami bo 23. decembra na Glavnem trgu. Spremljalo jih bo petje, popestrili pa jih bodo svetlobni učinki.

Foto: Petrol d. d.

Hrestač – balet z božično zgodbo

Vsako leto si lahko v operni hiši v Ljubljani in Mariboru ogledate balet Hrestač. To je čudovita predstava za majhne in velike ter za vse, ki si želite malo drugačno, plesno božično zgodbo.

Jaslice po slovenskih cerkvah

  •   Mednarodna razstava jaslic na Sveti Gori: od 17. decembra 2023 (14.30) do 7. januarja
  •   Frančiškanska cerkev na Prešernovem trgu: tradicionalno največje in najlepše jaslice v Ljubljani
  •   Jaslice v Boštanjski cerkvi Povišanja svetega križa v Novem mestu

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Razstava v Slovenskem etnografskem muzeju

V Slovenskem etnografskem muzeju je na ogled gostujoča razstava Poljske jaslice, ki jo je pripravil Državni etnografski muzej v Varšavi skupaj s SEM. Na ogled so tudi krakovske jaslice, ki so na Unescovem seznamu kulturne dediščine.

Gremo? Gremo!