Baterije tipa AA

Test zveze potrošnikov: Razlike med zmogljivostjo baterij manjše od razlik v njihovi ceni

D.K./STA
17. 12. 2023, 08.42
Posodobljeno: 17. 12. 2023, 08.45
Deli članek:

Zveza potrošnikov Slovenije je po daljšem času ponovno izvedla test baterij AA za enkratno uporabo in ugotovila, da se v od zadnjega testiranja na tem področju ni veliko spremenilo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Praznični čas med drugim zaznamujejo lučke, igrače in druge naprave, ki jih poganjajo baterije. V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so zato testirali baterije tipa AA in ugotovili, da so razlike med njimi precej majhne, predvsem pa manjše, kot so razlike v ceni. Najboljša tako stane le 15 odstotkov cene najdražje, so poudarili.

V ZPS so testirali baterije tipa AA

 "Njihova učinkovitost se je nekoliko povečala, a še vedno velja, da so razlike med njimi precej majhne, predvsem pa manjše, kot so razlike v ceni," so zapisali v sporočilu za javnost.

Med uporabo se napetost v bateriji počasi zmanjšuje. V skladu s standardom se za izpraznjeno šteje baterijo, ki deluje z manj kot 0,9 volta napetosti. Po besedah ZPS v praksi to pomeni, da bo naprava začela delovati počasneje ali pa se celo prenehala odzivati.

Po standardu bi morala baterija zdržati vsaj pet ur, to mejo pa so vsi preizkušeni vzorci brez težav presegli tudi pri večji obremenitvi, s katero so želeli ponazoriti obnašanje baterije med igranjem z otroško igračko, kot je daljinsko voden avtomobil. Pri manjši obremenitvi, kot je na primer radijska ura, baterije zdržijo blizu sto ur.

Testirane baterije po zmogljivosti precej primerljive 

Vse testirane baterije so bile po zmogljivosti precej primerljive, pri cenah pa je po ugotovitvah zveze zgodba bistveno drugačna. Preračun cene na baterijo pokaže, da ena lahko stane od 0,25 evra pa vse do 1,75 evra.

"Razlika je torej več kot očitna, pri čemer ponovno poudarjamo, da najdražje baterije v primerjavi z najcenejšimi ponujajo komaj kaj več kapacitete in časa delovanja," izpostavljajo v zvezi.

Baterije za enkratno uporabo so sicer velika obremenitev za okolje, največja težava je njihova kemijska sestava, zato naj se jih nikoli ne odvrže v naravo ali v smeti. ZPS posledično svetuje, da se izpraznjene baterije vrne v prodajalno, kjer se nahaja posoda za brezplačno vračilo izrabljenih baterij. Tako zbrane baterije reciklirajo in v življenje vrnejo lep delež redkih in dragih materialov, so pojasnili.