Prekuhavanje

Težave s pitno vodo na Jesenicah se stopnjujejo

D.K./STA
17. 12. 2023, 08.19
Posodobljeno: 17. 12. 2023, 08.20
Deli članek:

Na Jesenicah se že več let ponavljajo težave pri oskrbi s pitno vodo, saj voda iz vira Peričnik ob močnejšem deževju postane motna.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ob letošnjem vremenu so bile težave še pogostejše. Računajo, da jih bodo zmanjšali z izgradnjo UV dezinfekcijske naprave, ki pa se zamika, saj prav dež povzroča težave tudi pri gradnji.

Težave vse izrazitejše

Težave s pojavom motnosti pitne vode in mikrobiološko neskladnostjo vzorcev na Jesenicah niso nove, vendar pa so v zadnjem obdobju vse izrazitejše zaradi vse pogostejših padavin z močnimi nalivi, katerih posledice so vse bolj občutne tudi na kakovosti pitne vode, v okviru projekta za obnovo vodovodnega sistema Peričnik navajajo na jeseniški občini.

Kot je povedal jeseniški župan Peter Bohinec, smo bili letos priča še močnejšim nalivom, ki so povzročili precej težav. Zaradi vdora podtalnice v vodni vir Peričnik je voda večkrat postala motna in komunalno podjetje Jeko je večkrat izdalo ukrep prekuhavanja pitne vode pred uporabo za prehranske namene za občane Jesenic, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Peričnik. Ukrep prizadene večino občanov, in sicer okoli 15.000.

Nazadnje je bil ukrep prekuhavanja vode iz sistema Peričnik v veljavi pet dni od 1. do 5. decembra, pred tem pa kar 18 dni, od 21. oktobra do 7. novembra.

Ukrep letos izrečen štirikrat

Ukrep prekuhavanja je bil v letošnjem letu za Peričnik izrečen štirikrat v skupnem trajanju 31 dni, so za STA pojasnili v javnem komunalnem podjetju Jeko. Še večkrat so morali vodo prekuhavati tisti, ki se oskrbujejo iz sistema Planina pod Golico, in sicer letos doslej skupaj že 49 dni. Lani so vodo iz Peričnika prekuhavali 12 dni, iz Planine pod Golico pa 30 dni.

Za Peričnik so za letošnjo jesen računali, da bo situacija bistveno boljša, saj je spomladi stekla približno milijon evrov vredna vgradnja naprave za dezinfekcijo vode z ultravijolično svetlobo, vendar je močno deževje povzročilo tudi zamude pri izgradnji.

Težave pri gradnji naprave za dezinfekcijo vode 

Dež je večkrat uničil dovozno pot za gradbeno mehanizacijo, ki je potrebna za postavitev 30 pilotov in ureditev betonske grede, vlitje bazena in montažo ultravijolične svetilke. Pozimi z deli zaradi naravovarstvenega soglasja oziroma zaščite rib ne morejo nadaljevati, tako da bodo ponovno stekla konec februarja in naj bi bila končana do konca aprila, je povedal župan.

Povišano motnost vode so začeli beležiti leta 2017, ko bo bile uvedene nove meritve. "Občani velikokrat rečejo, da so včasih imeli dobro vodo, sedaj pa je nimajo več. Ampak možno je, da je bila voda že prej motna, pa tega nismo zaznali," je pojasnil vodja oskrbe s pitno vodo v podjetju Jeko Matjaž Pezdir.

Pripravili nabor ukrepov

Kot je povedal, je hidrološka študija pokazala, da ob povišanih vodostajih Triglavske Bistrice po obilnih padavinah pride do vdora vode v sistem. Zato so skupaj z občino pripravili nabor ukrepov, da bi ta problem rešili.

Leta 2021 so vzpostavili daljinski nadzor zajetij, ki omogoča pravočasno reakcijo z izločanjem posameznih zajetij iz sistema vodooskrbe v času povišane motnosti. Na ta način se lahko večkrat izognejo ukrepu prekuhavanja vode. Tako je bilo tudi ob močnem deževju sredi tega tedna, ko so z izločitvijo enega vodnega vira uspeli preprečiti motnost vode v sistemu, je povedal direktor podjetja Jeko Uroš Bučar.

Drugi ukrep je uvedba UV dezinfekcije, ki je v izvajanju. Izvedli bodo tudi zaščito vodnega vira s kamnito zložbo, ki bo predstavljala dodatni mehanski filter. Poleg tega je v izdelavi idejna zasnova za vodni center Mlake s tremi vodohrani, s čimer bi zagotovili zadostne zaloge vode, da bi prebrodili čas, ko bi bila voda v zajetju motna, je pojasnil Pezdir.