Italijanska policija

Nad prehitre voznike z novim lamborghinijem

P.P.
16. 12. 2023, 20.54
Deli članek:

V skoraj 20 letih sodelovanja so prometni policisti pri naših zahodnih sosedih v uporabo dobili že šesti primerek lamborghinija.

LAMBORGHINI
Lamborghini Urus, italijanska policija

Urus performante bo kmalu po novem letu vstopil v akcijo na cestah v okolici Rima, a nadzor prometnega dogajanja ne bo edina naloga za tega izjemno hitrega SUV. Uporabili ga bodo tudi za prevoz organov med bolnišnicami po Italiji.

Omeniti velja, da je urus opremljen s štirilitrskim V8, ki razvija 489 kW (666 KM) in 850 Nm navora, to pa je zadostna zaloga moči, da se velikan z mesta do 100 km/h odrine v 3,3 sekunde. Najvišjo hitrost doseže pri 306 km/h. Odet v značilne policijske barve, vgrajeno ima kompletno signalno opremo, radijsko zvezo, v 616-litrskem prtljažniku pa je urejen tudi poseben prostor za prevoz organov. Trenutno imajo pri prometni policiji v uporabi še gallarda in huracana.

Od leta 2004, ko je policija dobila prvi primerek lamborghinija (takrat je bil to gallardo), so izvedli 242 prevozov organov in 382 operativnih nalog na cestah in avtocestah ter se udeležili na 2013 izobraževalnih dogodkov, namenjenih širjenju kulture varne vožnje.