Živilo varno

V svežih jagodah odkrili presežene vrednosti buprofezina, v granatnem jabolku pa acetamiprida

D.K.
16. 12. 2023, 16.30
Posodobljeno: 16. 12. 2023, 16.36
Deli članek:

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v preteklih dneh vzela vzorce svežih jagod in granatnega jabolka.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega vzorčenja živil ob uvozu, v Luki Koper, 7. decembra, odvzela vzorec svežih jagod iz Egipta, v katerem je bila določena prisotnost aktivne snovi buprofezina, ki presega mejno vrednost.

Živilo s serijsko številko 11023 ni bilo naprodaj v Sloveniji. Celotna količina živila je bila distribuirana na Poljsko. Vzorec je glede na izmerjeno vsebnost za aktivno snov buprofezin ocenjen kot sprejemljivo tveganje za zdravje potrošnikov in je na izvedeno oceno tveganja le-ta varen.

Buprofezin je insekticid, ki se uporablja za zatiranje škodljivcev žuželk, kot so mokasti žuželke, listnati ščitniki in beli muharji na zelenjavnih pridelkih.

Presežene vrednosti acetamiprida v granatnem jabolku

Prav tako je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v okviru uradnega vzorčenja živil v prometu odvzela vzorec granatnega jabolka, v katerem je bila določena prisotnost aktivne snovi acetamiprid, ki presega mejno vrednost.

Vzorec je bil 28. novembra vzet pri granatnem jabolku sorte Hicoz iz Turčije, in sicer v podjetju Eurospin EKO d.o.o., centralnem skladišču v Celju, s serijsko številko 350057260-61-37. Dobavitelj je Rastoder d.o.o. Ljubljana. Omenjeno granatno jabolko je bilo na prodaj na policah podjetja Eurospin EKO d.o.o..

Vzorec, glede na izmerjeno vsebnost za aktivno snov acetamiprid, ne predstavlja tveganja za zdravje potrošnikov in je ocenjen kot varen za uživanje, so včeraj zapisali na straneh . V kolikor še potrošniki živilo hranijo doma, ga lahko vrnejo na mesto nakupa, so dodali.