Sodba

Mario nazadnje več kot tri ure zamujal v službo in dobil odpoved, sindikat ga brani

D.K.
16. 12. 2023, 15.14
Posodobljeno: 16. 12. 2023, 15.46
Deli članek:

Delavcu, ki je ostal brez zaposlitev, je v bran stopil sindikat, vendar je sodišče odločilo v prid delodajalca. .

Profimedia
Fotografija je simbolična

Uslužbenec Hrvaške loterije je večkrat zamujal ali preprosto ni prišel v službo, zato je bila poslovalnica zaprta. Ko mu je delodajalec želel dati odpoved, so se predstavniki sindikata v Delavskem svetu uprli. Trdili so, da ni razloga za prekinitev pogodbe o zaposlitvi.

Po podatkih Hrvaške loterije je marca letos njihov uslužbenec Mario zamujal na delo, torej na svoje delovno mesto za več kot tri ure, poslovalnica Loterije v Zagrebu pa se je namesto ob 8.00 odprla okoli 11.30.

"Zamujanje na delo je posebno huda kršitev obveznosti iz delovnega razmerja v skladu s Pravilnikom o delu HL, zaradi kar 3,5-urne zamude pri odprtju poslovalnice pa je Loterija neposredno utrpela škodo na materialnem, finančnem in uglednem področju. Poleg tega je bil delavec v delovnem razmerju pri delodajalcu petkrat pisno opozorjen, nazadnje sedem dni pred tem dogodkom, prav tako zaradi zamude na delo, neupravičeno pa je zamudil tudi 20. marca," navaja Hrvaška loterija. 

Huda sankcija

V HL razkrivajo, da je Mario pri njih zaposlen približno pet let, v tem času pa je bil petkrat opozorjen na delovne obveznosti, od tega dvakrat zaradi zamude oziroma neprisotnosti na delovnem mestu. Po tem je sledila še tretja zamuda in odločili so se, da mu dajo odpoved.

Sindikalisti, zbrani v Svetu delavcev HL, pa so soglasje k odpuščanju zavrnili, češ da je bila zahteva slabo obrazložena in da jim niso bili predloženi dokazi o prejšnjih opozorilih delavcem "Zato je kazen izjemno huda, Loterija pa bi morala pri odpovedi pogodbe o zaposlitvi upoštevati tudi socialne kriterije," so na vprašanje, zakaj so zavrnili svoje soglasje k tej odpovedi, pojasnili njegovi zagovorniki, predstavniki sindikata.

Posledično se je celotna zadeva v petek končala na sodišču. Sodnica se je postavila na stran Hrvaške loterije, sodba pa je nadomestila soglasje sveta delavcev k odpovedi delavca. Sodnica meni, da je bila odločitev o razrešitvi povsem zakonita.

Sodba sicer še ni pravnomočna, Svet delavcev Hrvaške loterije se nanjo lahko pritoži v zakonsko določenem roku.