Prenovljena škoda enyaq

Foto: Izboljšan doseg, hitrejše polnjenje in nov paket

Peter Pirkovič
16. 12. 2023, 18.48
Posodobljeno: 16. 12. 2023, 18.52
Deli članek:

Električni enyaq, ki je letos na evropski ravni četrti najbolje prodajan električar, je bil deležen vmesnih posodobitev. Na slovenske ceste bo prišel spomladi.

Peter Pirkovič
ŠKODA enyaq prenova 2023

Od leta 2020, ko je električni čeh doživel svojo prvo premiero, se je zanj do zdaj odločilo že več kot 160 tisoč kupcev, saj so v vmesnem času dopolnili ponudbo še z novo kupejevsko karoserijsko izvedbo in več različicami. Denimo športno izvedbo RS ali štirikolesno gnano verzijo 80x. Skratka, kupci imajo v tem trenutku na voljo skoraj 10 različnih kombinacij enyaqa. A prodajna statistika kaže, da med vsemi še vedno največjo priljubljenost drži klasični enyaq 80 s pogonom na zadnji kolesni par.

Peter Pirkovič
ŠKODA enyaq prenova 2023

Modelsko leto 2024 enyaqu prinaša nekaj pomembnih posodobitev, ne pa tudi oblikovne ali dimenzijske osvežitve. V prvi vrsti v ponudbo uvrščajo model z oznako Laurin&Klement, ki v Škodi velja za vrh ponudbe, ko gre za opremo. Na seznam serijske opreme so med drugim uvrščeni matrični LED-žarometi, s 131 LED-diodami osvetljena sprednja maska, na voljo bodo tudi ekskluzivna 20- oziroma 21-plačna platišča, pa usnjeni sedeži s funkcijo ogrevanja, hlajenja in masiranja ter sistem za projekcijo potovalnih podatkov in ozvočenje Canton. Vse to obenem pomeni, da bo ta izvedba hkrati postala najdražja, čeprav cene zanj za zdaj še ne razkrivajo.

Peter Pirkovič
ŠKODA enyaq prenova 2023

Z novim modelskim letom se na cenik uvrščata modela z oznakama 85 in 85x, ki nadomeščata zdajšnji različici 80 in 80x. Sprememba je vezana na posodobitve pri pogonski tehniki, saj so Škodini inženirji vgradili izboljšan električni motor (uporabljajo ga tudi za model VW ID.7) na zadnji osi, ki razvija najvišjo moč 210 kW, kar je 60 kilovatov več kot prej. Pri štirikolesno gnani verziji 85x, kjer ima avtomobil dodatno pogonsko enoto na sprednji osi (ta ostaja tehnično nespremenjena), skupna sistemska moč prav tako znaša 210 kilovatov (15 kW več kot prej), pri športni izvedbi RS pa se najvišja moč povečuje na 250 kilovatov. Največji navor se je prav tako občutno povečal – s 310 Nm na 545 Nm. Vse te nadgradnje se ne nazadnje opazijo v praksi, saj je enyaq precej bolj živahen pri pospeševanju. Že običajni enyaq 80 se z mesta do 100 km/h odrine dve sekundi hitreje kot njegov predhodnik (6,7 sekunde), izvedba RS to nalogo opravi v 5,5 sekunde. Vstopni model Enyaq 60 ostaja tehnično enak kot do zdaj.

Peter Pirkovič
ŠKODA enyaq prenova 2023

Največja 77 kWh baterija je bila deležna optimizacije, s čimer se je izboljšal doseg (denimo 570 km pri enyaqu coupe 85), a bolj kot to je za uporabnike dobrodošla izboljšava pri polnjenju z enosmernim tokom. Pri modelih s štirikolesnim pogonom (85x in RS) je moč polnjenja povečana na 175 kilovatov, kar pomeni, da bo polnjenje z 10 na 80 odstotkov trajalo 28 minut. Obenem so inženirji uredili možnost predhodnega ogrevanja baterije, ki se lahko sproži tudi ročno prek osrednjega zaslona na dotik, s tem pa se optimizira polnjenje baterije pri nizkih temperaturah.

Peter Pirkovič
ŠKODA enyaq prenova 2023

Velikost osrednjega zaslona se pri modelskem letu ni spreminjala, sta pa zato korenito izboljšani strojna in programska oprema v ozadju. S tem je upravljanje postalo neprimerno lahkotnejše in preglednejše. Nova je osnovna grafika (vključno z navigacijskim sistemom), kot tudi strukturni razpored menijev. Med drugim je dodana možnost, da si uporabnik po svoji meri prilagodi tipke za hitri dostop do različnih nastavitev vozila – na primer za sistem ohranjanja vozila na voznem pasu, ogrevanja vetrobranskega stekla ali funkcije za zaprto kroženje zraka. Posvetili so se tudi izboljšavam glasovnega upravljanja (asistentka Laura), ki je sicer na voljo le v angleškem jeziku. Kratek preskus je pokazal, da je prepoznavanje ukazov natančnejše, obenem pa sistem govorne ukaze pretvori v besedilo, ki se izpisuje na zaslonu. Seveda, enyaq še naprej omogoča možnost, da je vsa vsebina multimedijskega sistema v slovenskem jeziku. Omeniti velja še to, da pametni ključ Kessy, ki omogoča samodejno odklepanje vozila in prostoročni zagon vozila, po novem ob zapuščanju vozila tega tudi samodejno zaklene.   

Peter Pirkovič
ŠKODA enyaq prenova 2023