Zanimivosti

Otroci obožujejo izlete: zanimive učne poti po Sloveniji

Vsebino podpira: Petrol d. d.
14. 12. 2023, 07.37
Posodobljeno: 14. 12. 2023, 08.41
Deli članek:

Slovenija je z naravnimi lepotami in raznolikimi kraji tudi pozimi idealna za učenje in raziskovanje v naravi. Na učnih poteh otroci (in starši) izvejo kaj zanimivega o biologiji, ekologiji, geologiji ter lokalnih rastlinah in živalih. Tako lahko kakovostno preživite najdragocenejši čas, ko ste skupaj.

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Priporočamo vam nekaj slovenskih otroških učnih poti v naravi, ki so zanimive tudi pozimi. Preden se odpravite na pot, pa poskrbite, da boste tja in nazaj prišli varno. V paket varnosti in udobja spada tudi visokokakovostno gorivo, kot je gorivo Q Max iz Petrola.

Žabja pot

Učna pot Žabja pot po Ljubljanskem barju omogoča opazovanje različnih vrst žab in drugih mokriščnih organizmov. Otroci se tu lahko naučijo o pomenu mokrišč za ekosistem. Obisk Žabje poti je sicer najlepši v pomladnem cvetenju in zelenju, a veliko informacij izveste tudi pozimi. Sicer pa je Ljubljansko barje pravi naravni poligon za spoznavanje narave v okolici prestolnice.

Učna pot okoli Bohinjskega jezera

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Bohinjsko jezero in okolica ponujata različne učne poti, ki se osredotočajo na naravne značilnosti, kot so gozdovi, jezero in gorske rastline. Otroci lahko raziskujejo tudi zgodovinske značilnosti, denimo pastirske koče. Bohinjsko jezero je čudovit tudi v zimski meglici, ko okolico prekrije sneg in jezero zaobjame posebna tišina.

Učna pot Koseški bajer

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

V Ljubljani je ena od učnih poti speljana okoli Koseškega bajerja, otrokom pa omogoča spoznavanje lokalnega rastlinja, ptic in drugih živali. Na poti so nameščene informativne table, ki razlagajo biotsko pestrost območja. To je lahko čudovit enourni izlet, ki ga lahko zaključite s tortico v bližnji kavarni.

Trubarjeva pot

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

V Rašici, rojstnem kraju Primoža Trubarja, je urejena učna pot, ki vodi mimo Trubarjeve domačije in cerkve. Otroci se na njej seznanijo s kulturno dediščino in zgodovino tega pomembnega slovenskega literata, ki v šoli nikoli ne zaživi v taki veličini, kot v njegovem rojstnem kraju. Vse današnje zgradbe Trubarjeve domačije še vedno stojijo, kjer je stala hiša Trubarjevih sorodnikov z mlinom in žago. Kljub temu, da so ti objekti nekoliko novejši – stari so »le« 200 in ne 500 let –, so zanimivi in polni neverjetnih zgodb.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Učna pot Škocjan

Škocjanske jame so tudi v svetovnem merilu izjemen sistem vodnih jam v bližini Divače. Jame so seveda zanimive tudi za najmlajše, posebno pa za šolarje, ki jih kapljica, simbol učne poti Škocjan, popelje skozi svet Parka Škocjanske jame. Pot je speljana okoli Male in Velike Doline, kjer vas bodo večkrat k postanku premamili čudoviti razgledi na globoke udornice, prepadne stene, ponikajočo Reko in sosednje hribe. Na informativnih tablah boste spoznavali naravne pojave in kulturno dediščino.

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Iz Škocjanskih jam pa ni daleč do Lipice, naše zibelke belih konj, ki slovijo po celem svetu. Lipica je sicer pozimi mirnejša kot v toplejših mesecih, a je prav zato čudovita za počasne sprehode in opazovanje konjev v vsej lepoti. Če igrate golf, ne pozabite v avto pospraviti še palice, saj je igrišče zaradi bolj milega podnebja vse leto v odličnem stanju.

Naravoslovna učna pot Hrpelje

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Ob osnovni šoli v kraju Hrpelje se začne sproščujoča in poučna pot, ki je označena s podobo kuščarja zelenca. Odpravite se na pot, ki vas popelje skozi vaško jedro, kjer boste spoznali arhitekturne posebnosti Krasa, zunaj vasi pa občudovali kraške pojave, starodavna vodna zajetja in uživali v miru kraške pokrajine. Zagotovo bo učna snov o teh krajih po prehojeni poti Hrpelje mala malica za vsakega šolarja.

Pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru

Foto: Petrol d. d.
Foto: Petrol d. d.

Pot Drvošec, ki je prejela že več nagrad za najbolj urejeno učno pot, poteka od požiralnikov Rešeto in se konča malo pred mostom pred vasjo Otok. Pot večinoma poteka skozi gozd in je z ustrezno obutvijo primerna za vsakogar. Otroci bodo navdušeni nad informacijskimi in razglednimi točkami. Če ujamete lep zimski dan, jo mahnite še na Slivnico, kjer menda bivajo čarovnice in od koder je čudovit razgled na Cerkniško jezero.

Poučen ogled Križne jame

V bližini je zanimiv tudi obisk svetovno znane kraške vodne jame Križne jame, ki skriva številna podzemna jezera. Pozimi lahko jamo obiščete le za vikende in ob praznikih po 15. uri, in sicer ob predhodni najavi. Del poti boste prehodili, za drugi del poti pa se boste zapeljali s čolnom. Pred popoldanskim obiskom jame se lahko kar s parkirišča jame odpravite na Križno goro, na vrhu katere stoji romarska cerkev sv. Križa, ki pa se ponaša z unikatnim, trdnjavskim videzom.

Gremo? Gremo.