Najboljša

Kako domači zelenjavi podaljšamo svežino in obstojnost

Mare Koren
9. 7. 2023, 10.51
Deli članek:

Poleti, ko so temperature precej višje kot preostalo leto, je dobro poznati trike, s katerimi zagotovimo, da hrana ostane dlje časa sveža. Kaj storiti s presežki zelenjave z vrta in kako jih shranjevati, da bodo čim bolj obstojni?

Dreamstime
Zelenjava z domačega vrta je zagotovo najboljša, zato poskrbite, da bo čim dlje ostala sveža.

Verjetno se vsi strinjamo, da je hrana z vrta najboljša in najprimernejša za uživanje, saj natanko vemo, kako je bila vzgojena in katere pesticide, če sploh, smo uporabili. A ta hrana je tudi veliko bolj pokvarljiva, zato je dobro poznati trike, s katerimi ji zagotovimo daljšo obstojnost. Ne nazadnje, dobro je vedeti, kaj je primerno shranjevati skupaj in kaj posebej, da ne pospešimo procesa zorenja.

Kumare shranjujmo ločeno

Kumare so te dni že bogato obrodile, kar pomeni, da jih moramo sproti, vsak dan obirati in shranjevati. Žal je tako, da veljajo za precej občutljivo sorto zelenjave, ki jo je najbolje shranjevati ločeno od sadja in nekaterih drugih vrst zelenjave. Prav tako ni primerno kumar shranjevati v hladilniku, saj bodo tako hitreje zgnile, temveč jim raje namenite mesto na pultu. Iz veliko vrst sadja, kot so banane, melone, jabolka in paradižnik, se izloča plin etilen, na katerega so kumare zelo občutljive, povzroča namreč hitrejši razkroj in razpad.

dreamstime
Korenasto zelenjavo shranjujte v temnih, hladnih in vlažnih prostorih. V hladilniku naj zavzame spodnje predale, kjer je temperatura konstantnejša.

Obstojnost jagod podaljšate tako, da jih operete v vodi, ki ste ji dodali žličko kisa. Shranjujte jih na vratih hladilnika ali na zgornjih policah.

Sveža zelišča

Ni težko pripraviti svežih zelišč, a prava umetnost jih je ohraniti sveža. Da bi takšna ostala kar najdlje, jih hranimo podobno kot rezano cvetje. Najbolje bo, da daste zelišča v kozarec z vodo in jih shranite v hladilnik, a naj temperatura ne bo nižja od osem stopinj Celzija. Za to je najprimernejše mesto na vratih. Tam je dobro shranjevati svež peteršilj, origano, rožmarin, meto, meliso in še nekatera druga zelišča, medtem ko je baziliko bolje shraniti pri sobni temperaturi in brez vode, le da lističe osmukate z vejic.

Korenasta zelenjava

Svežo korenasto zelenjavo, ki jo te dni že pridno nabiramo na vrtu – korenje, mlado čebulo, rdečo peso, shranjujemo na hladnem. Najbolje je, da jo shranimo v kleti; če te nimamo, jo lahko shranimo v hladilniku. Da bi obstala čim dlje, jo dobro očistimo in shranimo v papirnato vrečko ter na dno. Tam je temperatura praviloma nižja in stalnejša.