Kdaj bio odprta?

Vožnja po nedokončani kolesarski poti še ni dovoljena, vožnja skozi Sotesko pa je "smrtno nevarna"

G.G./STA
9. 7. 2023, 09.40
Posodobljeno: 9. 7. 2023, 12.44
Deli članek:

Na cesti med Bledom in Bohinjem je v poletnih mesecih veliko kolesarjev. Del skozi Sotesko je za kolesarje ob gostem prometu nevaren. Nova kolesarska pot je v gradnji, nekateri pa že zdaj zavijejo nanjo, kar pa je prepovedano.

Svet24.si
Na tem mestu v Soteski bo kolesarska steza prečila cesto.

Bohinjski župan Jože Sodja je pojasnil, da bo odsek kolesarske steze Bled-Bohinj od Soteske do Bohinjske Bistrice zgrajen še letos, trenutno poteka asfaltiranje. Številni kolesarji medtem stezo, kljub temu da gradbena dela še potekajo, že uporabljajo. Gradbeni delavci dnevno naštejejo tudi več kot 100 kolesarjev. Občina Bohinj je na spletni strani objavila obvestilo, da je trasa nove kolesarske poti še vedno območje gradbišča. Zadrževanje v območju gradbišča in strojev pa je strogo prepovedano in predvsem nevarno.

"Pozivamo vas, da na traso nove kolesarske poti ne zahajate in nanjo ne usmerjate gostov in obiskovalcev. Kolesarji so se zaenkrat dolžni voziti na relaciji Soteska-Bohinjska Bistrica po državni cesti. Po končani gradnji pa bodo preusmerjeni na novo kolesarsko pot," so zapisali na občini.

"Kolesarji se morajo zavedati, da je to gradbišče, in tudi potem, ko bo asfalt položen, bo še naprej gradbišče," je izpostavil Sodja in pojasnil, da ob stezi tudi še ni varoval za padajoče kamenje. "Ne želimo, da bi se na kolesarski stezi zgodila kakšna nesreča, še preden bi jo sploh predali svojemu namenu," je poudaril.

Direkcija RS, povejte kdaj

Vprašanje pa je, kdaj bo kolesarska steza sploh odprta. Poleg skoraj dokončanega odseka Soteska-Bohinjska Bistrica je namreč v gradnji tudi zahtevnejši odsek Bled-Soteska, ki bo dokončan šele prihodnje leto. "Kolesarska steza se bo verjetno uradno odprla šele takrat, kot celota," je dejal Sodja, ki si želi, da bi Direkcija RS za investicije vendarle uporabo bohinjskega odseka vendarle omogočila že prej. "Vožnja skozi Sotesko je namreč po glavni cesti izjemno nevarna," je opozoril Sodja, ki osebno meni, da je vožnja po kolesarski stezi verjetno kljub kamenju varnejša.

Izberejo varnejšo pot

"Normalno in človeško je, da kolesarji zavijejo z glavne ceste, po kateri je vožnja zanje smrtno nevarna, na novo kolesarsko pot," je ocenil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, ki od investitorja, torej Direkcije RS za infrastrukturo, pričakuje, da bo dala jasna navodila glede uporabo kolesarske steze. "V turizmu moramo imeti jasno informacijo, ali naj kolesarje spodbujamo, naj zaradi svoje varnosti zavijejo z glavne ceste na kolesarsko stezo, ali pa naj ljudi odvračamo od uporabe kolesarske steze, dokler ne bo imela uporabnega dovoljenja," je poudaril Langus.