Zanimivosti

FOTO: Voda v Benetkah obarvana fluorescentno zeleno

M. T. V.
29. 5. 2023, 15.27
Posodobljeno: 29. 5. 2023, 15.49
Deli članek:

V nedeljo zjutraj je prebivalce in obiskovalce pričakal nenavaden pojav: pod znamenitim mostom Rialto se je nenavadno svetilo.

Vigili del Fuoco Veneto e Trentino Alto Adige
Zelena voda pod mostom Rialto.

Bleščeče zelena voda v precej umazanih Benetkah ni običajen pojav, so se strinjali vsi, ko so v nedeljo zjutraj pogledali pod znameniti most Rialto. Voda v kanalu je bila namreč fluorescentno zelene barve. Lokalne oblasti so na delo takoj poslale policijo in naročile, naj strokovnjaki vzamejo vzorce in preučijo, kaj je povzročilo takšno obarvanost. Je šlo morda za medijsko potegavščino, ki bi v mesto privabila še več obiskovalcev, saj je ravno ta vikend potekala tradicionalna regata Volgalonga? So bili na delu okoljevarstveni aktivisti, ki so v vodo vrgli nekakšno barvilo? Se je morda po beneških vodah razširila kakšna nova alga?

Po trditvah časopisa La repubblica gre najverjetneje za neškodljivo fluorescentno barvilo, kakršnega uporabljajo znanstveniki, ko sledijo vodam, meni Maurizio Vesco iz italijanske državne okoljevarstvene agencije. A pri raziskavah uporabijo zgolj žličko prahu za obarvanje, medtem ko so morali v beneški kanal vreči vsaj kilogram tega sredstva. »Ne verjamem, da gre za naključje ali napako,« meni Vesco.


Medtem ko je veliko prstov pokazalo na okoljevarstveno organizacijo Ultima Generazione, ki podobne protestniške akcije že nekaj časa izvaja po italijanskih znamenitostih – aprila so na primer v rimske vodnjake odvrgli oglje, da se je voda obarvala črno – so zeleni bojevniki prisegli, da to ni njihovo delo.

Zaenkrat se zaradi zelenih Benetk še nihče ni javil, na rezultate analize pa še čakajo.